Serie

Skribent

Alexander Dunerfors

16 april 2013 | 13:01

Bill Skarsgård gillar mystiken i "Hemlock Grove"

Vampyrer, varulvar och andra high school-problem. Nu kommer Eli Roths tonårsskräckis till Netflix.

Netflix fortsätter att utmana TV-branschen med egenproducerade serier, och släpper snart hela säsongen av "Hemlock Grove" till alla skräcknördars stora förtjusning. I en huvudroll hittar vi Bill Skarsgård som problemtyngd rikemansson, i en otäck småstad där lite vad som helst kan hända. Vi ringde upp Skarsgård som just kommit tillbaks till Toronto där serien spelades in.

- Det här är sista stoppet på vår pressturné. Här har vi premiär för de första två avsnitten, så vi kommer tillbaks dit allt började, berättar Bill på telefon för MovieZine.se.

Det har hänt mycket sen vi snackade sist. Din första TV-serie, och din första stora amerikanska roll. Känns det som en milstolpe för dig, eller ännu ett jobb?

- Jag är självklart så jäkla tacksam för det, det har varit otroligt häftigt att vara med om det. Jag försöker inte heller gå på någon slags hajp kring det, man får se det som ett jobb. Men absolut, det är otroligt häftigt att få jobba på ett annat språk med vad jag tycker är ett bra material. Det känns lite overkligt faktiskt, jag har inte fattat att det kommer att komma ut om bara några dagar.

Efter tre avsnitt känns din karaktär fortfarande väldigt mystisk. Något är helt klart övernaturligt med honom. Men är han en vampyr, är han en seriemördare...?

- Haha, det är lite det som jag tycker är charmen med serien. Den är väldigt märklig och speciell, alla svar ligger inte på bordet direkt. Den är så mystisk, och det gäller karaktären också. Folk undrar om jag spelar vampyr, men man har alltid sina egna idéer om vilka regler som gäller för vampyrer. Vad de är och hur de är. Den här serien har sina egna regler, man kommer att förstå mer och mer om vad det är för slags värld ju mer man kollar. Vi beskriver inte min karaktär som en vampyr, men det man får veta att den här zigenarpojken som är varulv, pratar om honom som en upier. Det är en gammal rumänsk term för vampyr. Det ligger en annan mytologi bakom, och min karaktär vet inte ens om vad han är. Under säsongen kommer han att gå igenom vissa saker för att bli fullbordad som den varelsen som han är. Det är en intressant karaktär, han är menad att bli något som han ständigt försöker att stå emot.

Eli Roth som regisserade första avsnittet är välkänd för skräckfans. Hur är en inspelning med honom?

- Det var häftigt. Han är skitcool. Han var bra att jobba med, för det var lite överväldigande att som svensk komma in och göra första avsnittet. Man har hört rykten om folk som blir sparkade efter piloten. Allting var lite nervöst, men det var skönt att ha honom som gav mig självförtroende. Han fixade en bra arbetsmiljö att börja TV-serien i. Sen blev man mer självsäker och så rullade det på bättre. För mig som skådespelare är självförtroendet framför kameran ett av de viktigaste redskapen: att man vågar och känner sig totalt fri. Det var viktigt att nå dit på engelska också, vilket han hjälpte mig med.

Har du jobbat mycket på din engelska eller alltid varit så här bra?

- Jag reste väldigt mycket som barn och spenderade mycket tid i USA. Det hjälpte väldigt mycket att vara i en sån miljö som barn, man snappar upp mycket. Sen jobbade jag också med en dialect coach inför varje avsnitt, och försöka låta så amerikansk som möjligt. Jag hoppas att folk köper det, och att man inte blir distraherad på något sätt. Men än har ingen kommenterat på det.

Nu lär du verkligen hamna på Hollywoods radar med den här rollen. Kommer du att överge Sverige?

- Jag har inte fått något jobberbjudande på två år i Sverige, i princip. Jag gjorde ju så många grejer på så kort tid, och marknaden är lite för liten för att man ska kunna jobba så pass ofta. Det blev naturligt för mig att åka bort och försöka få jobb i USA. Men för mig, jag kommer alltid at vilja göra svenska filmer så länge materialet är bra. Vi har många bra regissörer och det görs bra filmer. Så länge rollen och materialet är bra i Sverige så gör jag hellre det, än något dåligt någon annanstans. Jag vill alltid hålla på att jobba i Sverige också.

På fredag kan du som Netflix-prenumerant besöka "Hemlock Grove" där dessutom Famke Janssen och Dougray Scott medverkar.

| 16 april 2013 13:01 |