Skribent

Daniel Feldt

1 oktober 2009 | 16:03

Betygsätt den franska vågen!

Denna veckas lista på MovieZine handlar om Frankrike. Närmare bestämt den franska vågen som anses vara från runt 1958 och fram mot 1970-talet.

Det var ett antal skribenter från det franska filmmagasinet Cahiers du cinéma som bestämde sig för att omsätta teorin om en auteur i praktiken och själva börja göra film.

Några av de första regissörerna som startade vågen var bland annat Francois Truffaut, Jean-Luc Godard och Claude Chabrol. Många av de filmkritiker som tog steget till att bli regissörer hade full koll på filmhistoria och teori, men saknade den tekniska kunskapen kring en filmproduktion. Till det så, speciellt i början, så spelades filmerna in med en låg budget vilket krävde mycket improvisation.

Ur detta så kom det ett antal "regler" för filmerna. De innehöll oftast jump cuts, naturligt ljus, improviserad dialog och handling och långa tagningar. Något som inte är helt ovanligt nu, men i den senare delen av 50-talet och början av 60-talet var detta banbrytande.

Några av regissören som tillhörde den franska vågen hittar du här till höger. Kolla in listan för att betygsätta och hitta ett antal av de filmer som ingår i den franska vågen.


Kolla in "Nouvelle Vague"-listan här!

| 1 oktober 2009 16:03 |