Berlin 2024

Skribent

Jonathan Enochsson

22 februari 2024 | 16:15

Berlin 2024: Kristen Stewart är redo att släppa endimensionella queer-berättelser

Kristen Stewart är aktuell på Berlins filmfestival med ”Love, Lies, Bleeding”, en fartfylld och visuell film med starka HBTQ-kopplingar.
På en presskonferens under Berlins filmfestival berättar Kristen Stewart om vad som lockade henne till regissören Rose Glass nya film:
 
- Jag gjorde filmen för Rose, ”Saint Maud” är en av mina favoritfilmer. När vi träffades blev vi vänner direkt. När hon berättade om sitt nya projekt sa hon att hon försökte komma på vad filmen skulle handla om. Eftersom ”Saint Maud” var en sån succé så var A24 villiga att spendera mycket pengar på en ny film. Det är så jävla coolt!
 
- Hon pratade om att den vanliga sägningen om när kvinnor gör film är att vi får ge kraft åt varandra, så hon sa att hon ville göra en film om en riktigt stark kvinna. Jag fick spela den svaga kvinnan bredvid henne.
 
 
Stewart fortsatte berätta om hennes syn på filmer med starka HBTQ-narrativ och hur hennes syn på dessa har förändrats över tid:
 
- Eran där queer-människor så endimensionellt bara framställs som queer, är över. Filmer som handlar om det kanske fortsätter göras, men saker utvecklas och rör sig framåt. Jag var glad över att få göra ”Happiest Season” för det var en helt kommersiell julfilm, en popcornfilm, av typen som vi inte brukade se.
 
- Nu är jag verkligen inne på idéen att framhäva andra perspektiv, som inte bara handlar om varför HBTQ-personer är åsidosatta, men som framställer deras faktiska upplevelse. Vad de älskar, vad de trånar efter, var de kommer ifrån, vart de vill nå. Att inte känna som att man alltid måste stå på en piedestal och vara allas talesperson.
 
”Love, Lies, Bleeding” har premiär den 8:e mars, i min recension kallade jag den ”en visuellt gripande film och en högoktanig romantisk actionrökare”.
 
| 22 februari 2024 16:15 |