Film

Skribent

Jenny Ahonen

9 mars 2018 | 19:00

"Bergman Revisited": Vi betygsätter de sex kortfilmerna

I år skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Det uppmärksammar SVT med en serie nya kortfilmer, av och med Tomas Alfredson, Lisa Aschan och Pernilla August - bland annat.
Efter #metoo-hösten kändes inte Bergmanåret 2018 så efterlängtat. ”Det manliga kulturgeniet” hade ju just fått sin piedestal demolerad och inte var vi väl sugna på att resa upp den igen?

Filmmakaren Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 i år och ”Bergman Revisited”, som nu finns att streama på SVT play, är ett av många projekt som under temaåret kommer att lyfta hans verk och gärning. De sex kortfilmerna är en gemensam ”hyllning” från initiativtagarna SVT och Svenska Filminstitutet.

Jag sätter ordet hyllning inom citattecken, eftersom det inte nödvändigtvis är resultatet av satsningen. Istället är ”Bergman Revisited” härligt befriad från vördnad inför mästerregissören. Samtidigt som filmmakarna har låtit sig inspireras av hans filmer vågar de leka med hans bilder, utmana hans blick och kritisera hans person. Med skiftande resultat.
 
 

1. Obehaglig stämning i "Infektionen"

 
Betyg: 4

Det är ”Scener ur ett äktenskap” (1973) med skräckvibbar när Krister och Kristina går i parterapi i ett avigt försök att rädda sitt äktenskap. Det är roligt att höra deras sammanbitet irriterade redogörelser för vad de stör sig på hos varandra. Scenen i vilken deras enerverande frukostljud ekar i det avskalade och sterila hemmet blir briljant när kameran zoomar in på Magnus Kreppers bekymmersveck som djupnar när han spänner blicken i isdrottningen Ruth Vega Fernandez. Den obehagliga stämningen byggs upp successivt med klassisk rysarmusik och det brummande ljudet från den nya diskmaskinen. ”Infektionen” är skriven och regisserad av Patrik Eklund.
 
 

2. Skoj för alla fans i "Bergmans Reliquarium"

 
Betyg: 3

Tomas Alfredson och Jesper Walderstens skojiga associationsbildspel för Bergman-fans är som att man har sett ett maraton av filmmakarens verk och sedan drömmer mardrömmar. I en popvideo till Veronica Maggios nya låt ”20 questions”, som hon specialskrivit tillsammans med Jocke Berg, rekonstrueras scener, bilder och karaktärer vi känner igen – i ett enda virrvarr. Ibland genom riktigt läckert foto. I rollerna syns en rad kvinnliga stjärnor, bland andra Pernilla August, Helena af Sandeberg och Lena Olin – den senare som den dansande Döden.
 
 

3. "Fettknölen" är riktigt underhållande

 
Betyg: 4

Den fettknöl som Bergman bar på kinden under 60-talet, opererade bort och som senare återvände på 90-talet får agera hans dåliga samvete i den här roliga idén av Jane Magnusson och Liv Strömquist. Satiren (och fettknölen) anfaller den hyllade filmmakarens usla stil mot kvinnor han hade sexuella relationer med och makt över. Manuset är riktigt underhållande, men animationerna gör det inte alltid en tjänst. Inte heller röstinsatserna, förutom Thorsten Flincks. Hans muttrande Bergman-imitation är spot on.
 
 

4. Otroligt välspelade "Scener ur natten"

 
Betyg: 5

Ännu en av kortfilmerna som har hämtat tydlig inspiration från ”Scener ur ett äktenskap”. I Pernilla Augusts ”Scener ur natten”, med manus av Cilla Naumann, spelar hon den ena delen av ett åldrat konstnärspar, Marianne. Ville Virtanen spelar den andra, Henrik. När han akut insjuknar ringer Marianne, trots döttrarnas protester, Henriks älskarinna (spelad av Vera Vitali) och bjuder in henne att också ta farväl. Scenen i vilken de två kvinnorna möts för första gången är full av nerv och nyanser och är, precis som den övriga filmen, otroligt välspelad.
 
 

5. Svårt att se Bergman-kopplingen i "Ariel"

 
Betyg: 3

Det är svårt, om inte omöjligt, att se kopplingarna till Bergman i Linus Tunströms saga om en liten flicka som föds med vingar, men ”Ariel” är likväl en stadig kortfilm, med hyggligt skådespeleri och en övertydlig sensmoral. Bahar Pars spelar mamman som ser dotterns vingar som en gåva, Jonas Karlsson pappan som betraktar dem som ett stigma. Konflikten föräldrarna emellan står i centrum för berättelsen.
 
 

6. "Guds tystnad" känns som sjaskig fan fiction

 
Betyg: 2

Som titeln antyder har ”Guds tystnad” inspirerats av Bergmans ”Tystnaden” (1963), den sista delen i hans trilogi om tro. Isabel Cruz Liljegren har skrivit manus och regissör Lisa Aschan har sagt sig vilja befria karaktärerna Anna och Ester, de destruktiva systrarna som här åldrats, från den manliga blicken. Ändå känns kortfilmen nästan lika gubbsjuk som originalet. Konstnärligt kan den inte mäta sig. Tankarna går till internetforumens sjaskiga fan fiction.
 
Alla de sex kortfilmerna ligger uppe på SVT Play fram till fredagen 16 mars.
| 9 mars 2018 19:00 |