Film

Skribent

Anna Thunman Sköld

28 januari 2014 | 17:01

"Benedict Cumberbatchs förfader ägde min familj"

Benedict Cumberbatch spelade slavägare i "12 Years a Slave". Nu uppger en amerikansk politiker att Cumberbatchs förfader de facto ägde slavar.

Det nytillsatta borgarrådet i New York, Stacey Cumberbatch, delar efternamn med den brittiske skådespelaren. Anledning: hans familj ägde hennes familj på Barbados. I alla fall om man får tro henne.

Hon menar att "Sherlock"-stjärnans femte farfarsfarfar i nedstigande led, Abraham Cumberbatch, gjorde sig en förmögenhet på sockerplantage på 1700-talets Barbados där hennes familj arbetade. Eftersom det då var kutym för slavar att anta sina ägares efternamn är det därför hon nu bär namnet Cumberbatch.

Det finns dock inga papper som bekräftar hennes påstående, som The Telegraph tagit del av. Benedict Cumberbatch har inte kommenterat just detta fall, men har tidigare diskuterat att hans efternamn varit vanligt förekommande hos folk från Karibien på grund av hans förfaders tidigare verksamhet där.

Cumberbatch har också sagt att det var som en "sorts ursäkt" för sin historia som han medverkade i filmen "Amazing Grace" 2006, i rollen som den brittiske premiärministern William Pitt den yngre, en känd slavmotståndare.

I en annan intervju berättade han att hans mamma, skådespelerskan Wanda Ventham (som också spelar hans mamma i senaste säsongen av "Sherlock") rått honom att inte använda Cumberbatch professionellt eftersom hon var rädd för att han skulle kunna råka ut för skadeståndsanspråk från slavättlingar. Inga stämningar har hittintills inkommit.

| 28 januari 2014 17:01 |