Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 april 2024 | 09:00

Ben Stiller om floppen som förändrade hans karriär: "Förstod inte att den var så dålig"

Skådespelaren och regissören ser tillbaka på den sågade "Zoolander 2".
2001 års kultkomedi "Zoolander", med Ben Stiller i huvudrollen som korkad modell, kan nog ses som en av hans roligaste och mest älskade filmer.
 
Femton år senare kom uppföljaren "Zoolander 2" som varken gjorde fansen eller kritikerna lyckliga. Filmen spelade endast in 56 miljoner dollar på bio, blev en ekonomisk flopp och nominerades till flera Razzies. Det blev ett uppvaknande för Stiller, som berättar om känslan av misslyckande i en ny podcast:
 
- Jag trodde att det var vad alla ville ha. Och sen inser man "wow, jag måste verkligen ha f*ckat upp det. Många såg den inte. Och den fick hemska recensioner, minns Stiller.
 
- Det skrämde mig verkligen. Jag fattade inte att den var så dålig? Det var otäckt att känna att jag börjar tappa greppet om vad som är roligt, att jag började ifrågasätta mig själv... "Zoolander 2" tog mig verkligen på sängen. Det påverkade mig under en lång tid.
 

Filmfloppen blev en vändning i karriären

 
Under samtalet med kollegan David Duchovny i nya podden "Fail Better" får Stiller reflektera över vad han lärde sig av motgångarna. Det förde något gott med sig - en ny milstolpe i karriären:
 
- Det fina var att jag fick utrymme att utveckla andra projekt som jag hade jobbat på. Hade filmen blivit en succé hade de sagt "gör Zoolander 3 på en gång" och jag hade antagligen gjort det.
 
Ben Stiller tog en paus från komedigenren och gjorde miniserien "Escape from Dannemora" (2018) som vann flera priser. Och 2022 hittade han en ny streamingsuccé med "Severance". Det låter onekligen som att han hittade tillbaka till sin passion:
 
- Jag har alltid älskat att regissera, göra film, det är vad jag drömt om sedan jag var barn. Och inte nödvändigtvis komedier, säger Stiller.
 
 

5 bra filmer som Ben Stiller regisserat

 
• Reality Bites (1994)
• Cable Guy (1996)
• Zoolander (2001)
• Tropic Thunder (2008)
• The Secret Life of Walter Mitty (2013)
| 25 april 2024 09:00 |