Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

17 maj 2021 | 16:10

Bekräftat: HBO Max och Discovery+ slås samman till ett företag

Men räkna inte med att det blir färre streamingtjänster här i Sverige än på länge.
Vi rapporterade så sent som igår om att det ryktades vara ett avtal på gång mellan AT&T och Discovery. Variety rapporterar nu att företagens högsta chefer officiellt har bekräftat att man kommit överens om att slå ihop sina mediebolag. 
 
AT&T-ägda WarnerMedia, som i sin tur äger HBO Max och ett gäng olika tv-kanaler, kommer att gå ihop med Discovery och Discovery-chefen David Zaslav tar i samma veva över som VD för hela det nya företaget. Tanken är att ha allt det praktiska kring sammanslagningen färdigt till mitten av 2022, men redan i slutet på denna veckan ryktas det att man kommer att gå ut med namnet på det nya företaget.
 
Aktieägarna av det nuvarande WarnerMedia kommer att äga 71 procent av det nya företaget medan de resterande 29 procenten tillfaller Discoverys aktieägare. Zaslav meddelade att man planerar slå samman de båda företagens sporträttigheter och nyhetsbyråer på ett så smidigt sätt som möjligt samt att man tillsammans kommer kunna börja konkurrera med de större mediebolagen som Netflix och Disney. Men gick inte in specifikt på huruvida HBO Max och Discovery+ skulle slås ihop till en ny streamingtjänst eller exempelvis börja säljas som ett paket. Det är troligtvis en stor del av "det praktiska" som ska hinna beslutas innan mitten av 2022.
 

Vad kommer sammanslagningen att innebära för oss i Sverige?

 
 
Till en början kommer det troligtvis inte innebära några skillnader alls för oss här i Sverige. HBO Max kommer, som vi rapporterat om tidigare, ersätta HBO Nordic någon gång under andra halvan av 2021 och Discovery+ lanserades här i januari. Tillsvidare lär de båda streamingtjänsterna rulla på utan någon större förändring och även när bolagen sedan slås ihop i USA, så kan det fortfarande finnas olika distributionsavtal som gör att företagen hålls åtskillda ännu längre här i Sverige. 
 
Men för att kunna konkurrera med globala spelare som Netflix, Disney+ och Amazon Prime Video, så kommer troligtvis den långa planen vara att skapa en streamingtjänst med så mycket innehåll som möjligt - samlat på ett ställe. En möjlig lösning skulle exempelvis kunna vara att Discovery+ flyttar in i HBO Max-appen, men det återstår givetvis att se hur man kommer att lösa den biten.
 

Läs också: Varför vill HBO Max och Discovery+ slå ihop sina företag?

 
Tror du att HBO Max och Discovery+ får en bättre chans tillsammans? Kommentera gärna nedan!
| 17 maj 2021 16:10 |