Film

Skribent

MovieZine

21 februari 2024 | 21:40

Behöver man ha sett ”Dune” innan man ser ”Dune: Part Two”?

Inte om du frågar regissören Denis Villeneuve.
Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
”Dune: Part Two” ser ut att vara en av årets starkast efterlängtade biofilmer, och nu är premiären bara en vecka bort. Recensenterna hyllar Denis Villeneuves nya sci-fi-epos till skyarna. MovieZines Anna Hedlin kallar filmen för "en fläskig blockbuster". Biljetterna förväntas gå åt som smör i vårsolen.
 
Men om man mot förmodan inte har sett den första "Dune" (2021), och inte kan skilja på Arrakis och Atreides... Kan man ge sig på uppföljaren utan några som helst förkunskaper?
 
Det kan ju tyckas oklokt, såklart. Vi bör upplysa oinsatta om att de två filmerna är en filmatisering av en och samma Frank Herbert-roman, och "Part Two" är alltså en direkt fortsättning på händelserna i ettan. Det är med andra ord fördelaktigt att söka upp "Dune" på streaming innan du hakar på kompistrycket och låter dig dras med till biografen.
 

"Dune: Part Two" är en fristående film, enligt regissören

 
Men frågar du regissören så är det inte helt nödvändigt att ha sett den första delen. Han har nämligen redan tänkt på det när han skrev manus:
 
- Ur ett manussynpunkt kände jag en utmaning att se till att den som inte sett "Part One" fortfarande ska tycka om "Part Two". Att "Part Two" ska kännas som en självständig film. Ja, den fortsätter på "Part One", men jag ville se till att man kan se "Part Two" utan att ha sett "Part One", säger Villeneuve till Screenrant.
 
Vi får lita på mannen med visionen här. Det ska gå fint att kasta sig in i "Dune: Part Two" utan att ha sett föregångaren, och du kommer inte känna dig utelämnad. Förhoppningsvis.
 
Dock missar du en suveränt välgjord och grymt bra film, första "Dune" alltså - och alla de komplexa karaktärer och den rika mytologi som den presenterar och bygger upp. Den andra filmen sägs vara mer actionpackad och lägger mindre fokus på karaktärerna, så för att verkligen hänga med i vem som gör vad och varför - se gärna de två filmerna i tur och ordning.
 
 
"Dune: Part Two" får biopremiär 28 februari.
 
| 21 februari 2024 21:40 |