Film

Skribent

Paul Dakwar

25 maj 2024 | 21:00

Första utkastet för Burtons kultfilm "Beetlejuice" var explicit och perverst

Levande människor som bränns, kapade armar och kåta demoner. Hade originalmanuset för “Beetlejuice” gått igenom, hade filmen sett helt annorlunda ut idag.
"Beetlejuice" är Tim Burtons klassiska svarta komedi från 1988. Den följer det nyligen avlidna paret Adam (Alec Baldwin) och Barbara Maitland (Geena Davis), som fastnar som spöken i sitt eget hem. När den odrägliga Deetz-familjen flyttar in (Catherine O’Hara, Winona Rider och Jeffrey Jones) söker Maitlands hjälp från en kaotisk och opålitlig bio-exorcist,  det vill säga en som fördriver de levade snarare än tvärtom, vid namn Betelgeuse (Michael Keaton) för att skrämma bort de nya invånarna.
 
Med sin unika blandning av humor och gotisk estetik i sann Burton-anda har "Beetlejuice" blivit en kultklassiker, känd för Michael Keatons oförglömliga prestation som den excentriske Betelgeuse och Burtons karakteristiska visuella stil.
 
Även om Burton-klassikern framstår som charmig, är det tydligt att den också präglas av många mörka element. Den kretsar ju kring döden, livet efter detta och en massa konstiga spöken. Att den är rätt kuslig för en komedi är ju därför inte så överraskande. Men att originalmanuset skulle ha gett den en ännu mörkare ton är det inte många som vet om!
 
Tim Burton är nu aktuell med uppföljaren “Beetlejuice Beetlejuice”, och därför tar Moviezine en titt på föregångaren och dess mörkare och läskigare originalmanus!
 
Large 14043c88f031760f3d005e163ce7636e
 

Blod, eld och kåta demoner

 
Här kommer en varning till den som inte vill befläcka de ljuva minnena och assosciationerna den har till “Beetlejuice”. För även om filmen visserligen är densamma, var tankarna bakom helt annorlunda.
 
Michael McDowell och Larry Wilson var hjärnorna bakom “Beetlejuice”-manuset, både första utkastet och slutresultatet. I det första utkastet var bilolyckan som ledde till att Maitlandsparet dog och därefter blev spöken mycket mer explicit. Barbaras arm skulle ha krossats, och de skulle ha skrikit sig själva till döds medan de drunknade i floden som bilen körde ner i.
 
I originalmanuset framställdes även Betelgeuse som en bevingad demon som tar formen av en kortväxt man från Mellanöstern. Här är han inriktad på att döda Deetz-familjen snarare än att bara skrämma dem, och han vill ligga med Lydia istället för att gifta sig med henne. Och för att åkalla Betelgeuse i detta manus behöver han bara grävas upp ur sin grav, varpå han är fri att skapa kaos.
 
Allt detta slopades förstås, och i den slutgiltiga filmen behövde man bara säga hans namn tre gånger, vilket gjorde att han kunde röra sig fritt och plåga olika karaktärer i olika skepnader.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Och till sist så skulle Lydia Deetz, dottern i familjen som sedan blir bra vän med det döda Maitlandsparet, ha mött ett ganska olyckligt och brutalt öde i slutet av filmen. Detta fick Wilson och McDowell extra mothugg för av de som hade läst utkastet. I en intervju med The Ringer berättar Wilson om det mörkare, alternativa slutet och varför de inte gick vidare med den.
 
–  Vårt första slut var att Lydia dog i en brand och fick följa med Barbara och Adam till livet efter detta. Men ett par personer sa till oss: 'Tycker ni verkligen att det är en bra idé? Är det verkligen det budskap ni vill sända till världens tonåringar? Dö i en eldsvåda?' Så, ja, det (första utkastet) var nog mörkare, säger Larry Wilson till The Ringer. 
 
Vad tycker du om "Beetlejuice"? Och hade första utkastet kunnat bli en lika sevärd film?
 
| 25 maj 2024 21:00 |