Spel

Skribent

Viktor Eriksson

13 oktober 2023 | 07:00

Bayonetta-skaparen får inte utveckla spel på ett år

Hideki Kamiya har lämnat Platinum Games efter 18 år. Har startat Youtube-kanal istället.
Den japanska speldesignern och regissören Hideki Kamiya är känd för hyllade actionspel som "Resident Evil 2", "Devil May Cry", "Viewtiful Joe", "Okami" och "Bayonetta". Efter att han lämnade spelstudion Capcom bildade han och tidigare Capcom-anställda spelstudion Platinum Games under 2006 som regelbundet släppt hyllade spel.
 
I slutet av september meddelade Platinum Games att Hideki Kamiya lämnat företaget. Något som Hideki Kamiya bekräftat i bland annat en Youtube-video på hans nystartade kanal.
 
På frågan om varför han slutade på Platinum Games säger Hideki Kamiya i videon:
 
– Hur ska jag säga? Det finns inget sätt jag kan säga det på (skratt). Ni förstår väl vad jag menar? Men jag skulle säga att jag lämnade företaget för att jag vill följa det jag tror på som spelskapare. Och välja den väg som jag tror är rätt och gå vidare.
 
Hideki Kamiya säger att han inte har några planer på att dra sig tillbaka från spelvärlden utan vill fortsätta skapa spel. Han säger samtidigt att han inte får arbeta inom spelindustrin i ett år framöver på grund av “orsaker”.
 
– Så det kommer ta ett tag innan jag kan komma med goda nyheter. Men jag kommer se till att det händer.
 
Under tiden ber han användare prenumerera på hans Youtube-kanal som han säger kommer handla om allt annat än spelutveckling.
 
– Jag tror jag kommer posta saker som är helt fria från lärdom. 
 
Vad tycker du om japanens spel?
 
| 13 oktober 2023 07:00 |