Film

Skribent

Fabian Nordlander

17 augusti 2013 | 22:01

"Batman kommer klå Superman"

Måttet är rågat. Målet är nått. Boromir är död. Nyheten är ute sedan länge och alla vet, men holy red underpants! Det kommer en Superman/Batman-film! Låt mig som serietidningsläsare försöka ge teoretiska svar på de frågor som svävar omkring.

Jag vet ej ifall många har förstått hur stort detta är, hur gigantisk denna team up är. För serietidningsnördar är detta den heliga gralen, att få se The World's Finest tillsammans. Det finns inga liknelser som kan göra den koloss rättvisa, för den liknelsen skulle troligtvis ha Superman/Batman som liknelse. Det enda jag kan komma på som skulle ens vara i närhet är kanske en team up-film med Harry Potter och Gandalf som slåss mot Darth Vader. Men låt oss nu titta på faktan och vad vi kan få ut av det.

En stor diskussion har varit runt titeln, inget är än bekräftat men filmens manusförfattare David S. Goyer har pratat om att den eventuellt ska heta "Superman vs. Batman" eller vice versa. Vad det nu än må bli är det ganska säkert att det blir en film av antagonistisk anda, två hjältar mot varandra. I alla fall till en början.

När projektet avslöjades på Comic-Con, lästes ett passage upp av skådespelaren Harry Lennix. Detta passage kommer från den mer respekterade och kanske bästa Batman-tidningen The Dark Knight Returns, som har ett scenario då Superman får ordern av regeringen att stoppa Batman. Det blir en kamp som Batman är på väg att vinna när han yttrar orden:

"I want you to remember, Clark... in all the years to come... in your most private moments... I want you to remember my hand... at your throat... I want you to remember...The one man who beat you..."

Det sades tydligt att "The Dark Knight Returns" inte ska adapteras, men att dess anda är något de ska sträva efter. Så en kamp mellan giganterna är nog oundvikligt, i alla fall tills ett gemensamt hot för dem samman. Superman och Batman är inte nära vänner, aldrig vart och kommer aldrig att vara. Vad de har är en enorm respekt för varandra, men de hänger inte i Iceberg Lounge tillsammans och dricker frappuccino. Om man tittar på de gamla serierna innan 80-talet, hade radarparet en mer vänlig ton mot varandra och skakade hand med leenden när äventyret var slut. Men när den mörkare tonen av serietidningarna kom på 80-talet förändrades relationen till en mer realistisk sådan, de är enormt olika varandra och kommer inte överens. Dock har de en koppling som för dem samman och det är deras förflutna, båda lider av en slags identitetskris. Båda är föräldralösa barn som inte fick se sin biologiska familj i äldre ålder, detta plågar båda och för dem samman.

Christian Bale blir inte Batman. Sorry alla Bale-fans, men han kommer inte tillbaka. Snyder har vart tydlig ett flertal gånger om att de kör sitt eget race, ett nytt universum. Ett universum som har Batman (såg någon Wayne-loggan?) men inte Nolans Batman. På Comic-Con då filmen presenterades och passaget ur "The Dark Knight Returns" var läst, släcktes lamporna och storbildskärmen visade en logga. Först kom S-skölden och sedan Batman-loggan bakom, men inte vilken logga som helst. Detta var en väldigt distinkt logga, det var den loggan som Frank Millers Batman bar i "The Dark Knight Returns" och inte Nolan-loggan. Inte för att det skulle med den säkraste hundra procent exkludera en Bale-Batman, men jag ser det som en gest och symbol över att de startar om.

Det har även nu snackats om att de söker en äldre Batman/Bruce Wayne, någon i 40-årsåldern. De vill även tydligt ha en erfaren Batman som hållit på ett tag, något som är förståligt. Vi behöver inte en till bakgrundshistoria till Batman, alla kan den nu. Jag utmanar alla som läser denna artikel att inte veta hur Bruce Wayne blev Batman. Så Snyder och Warner vill nog bara starta en ny men erfaren Batman som kan se ner på Clark, det är vad ryktena säger i alla fall. De kanske i hemlighet letar en yngre Batman, och då lägger jag min röst på Wes Bentley.

Det är fortfarande två år kvar och många fler frågor kommer ställas och besvaras. Men vad jag vet är att nu kommer de längsta två åren ligga framför mig, fylld av hopplös längtan. Be till gudarna att jag inte blir påkörd av en truck eller att zombie-apokalypsen kommer och bara Will Smith får vara kvar (såg någon loggan?).

| 17 augusti 2013 22:01 |