Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

4 november 2023 | 08:30

På tv ikväll: En av tidernas bästa krigsfilmer signerad Steven Spielberg

8,6 på IMDb och 94% på Rotten Tomatoes är några av de finfina betyg som filmen stolt kan skryta med.
Vinnare av 5 Oscar, bland annat för bästa regi. Innehar plats #25 på IMDb:s lista av top 250 bästa filmer genom tiderna. Kritiker och publik är eniga; “Rädda menige Ryan” är en fantastisk krigsfilm. Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore och Vin Diesel är några välkända namn som i regi av Steven Spielberg skapat en bit filmhistoria.
 
Filmen följer en grupp soldater som tar sig in bakom fiendens linje för att hämta hem menige Ryan (Matt Damon). Denna mastodontrulle klockar in på dryga tre timmar och omdefinierade för många krigsfilmsgenren. Än idag anses den vara en av de bästa krigsfilmer som Hollywood producerat. 
 
"Bara den ikoniska inledningen med landstigningen på Normandie cementerar den som en av de mest välgjorda och odödliga krigsfilmerna någonsin. Med hjärtat ständigt i halsgropen och nerverna på helspänn lotsar Spielberg oss igenom mitt i det brinnande världskriget på en oförglömlig resa" skrev MovieZines skribent i en lista över de 10 bästa krigsfilmerna.
 
Dessutom står John Williams (Harry Potter, Jurassic Park) för den Oscarsnominerade musiken. Oavsett om det är första gången du ser filmen eller om du bara vill uppleva den på nytt har du möjligheten redan ikväll.  
 
Här kan du se “Rädda menige Ryan”:  
 
• Ikväll 21:00 på TV6 
• Streama på Netflix  
• Hyr/köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes   
 
| 4 november 2023 08:30 |