Film

Skribent

MovieZine

14 februari 2024 | 03:00

Bästa filmen för Alla hjärtans dag? Netflix-tittarna återupptäcker en 20 år gammal pärla

Blir det Netflix & Chill ikväll?
Alla hjärtans dag är här, och om du är den som följer traditioner och är romantiskt lagd, blir det kanske en filmkväll? Gråtfest på egen hand eller soffmys med någon kär? Oavsett vilket har vi ett filmtips som garanterat väcker känslor.
 
Bakom den något bökiga svenska titeln ”Dagboken – Jag sökte dig och fann mitt hjärta” (”The Notebook” på engelska) döljer sig ett fint, romantiskt drama från 2004. Huvudrollerna spelas av Ryan Gosling och Rachel McAdams, som då bara var 20-nånting och relativt färska i filmvärlden.
 
Filmen utspelar sig på 1940-talet där arbetarkillen Noah möter Allie, som kommer från en förmögen familj. De blir genast kära, men hennes familj misstycker. Efter sommaren skiljs de åt men flera år senare korsas deras vägar på nytt. Vi möter också paret på älde dagar när en gammal Noah (James Garner) läser ur en dagbok för Gina Rowlands.
 
 
Många svenska Netflix-tittare har just upptäckt eller återupptäckt ”Dagboken” som släpptes på streamingtjänsten tidigare i vintras. I Facebookgruppen Bäst på Netflix rekommenderas den flitigt:
 
”Fantastisk”, ”en mycket fin film” och ”en av mina favoriter” skriver flera av tittarna. ”Fotot är magiskt!” tillägger en kommentar.
 
”Väldigt bra. Såg den häromkvällen med mina döttrar, 22 och 23 år gamla. De sa att de sett den säkert 20 gånger var! Jag har sett den säkert 10” skriver en person.
 
”Normalt är jag ganska skeptisk till romantiska filmer men just denna film gillar jag. Den är fin och känslosam och en vacker historia. Rekommenderas!”
 
”Bästa kärleksfilmen!!! Sett den mååånga gånger.”
 
”Kemin mellan Ryan Gosling och Rachel McAdams är riktigt bra!"
 
”En av dom underbaraste filmer jag vet."
 
 

"Gråter som tusan varje gång jag ser den"

 
Det är svårt att inte bli berörd av Noah och Allies kärlekshistoria. Flera tittare rekommenderar att "ladda med näsdukar" för det finns risk att tårkanalerna får arbeta.
 
”Sååå fin… gråter som tusen varje gång jag ser den” skriver en tittare.
 
"Hade inte sett den men tänkte 2014 att nu ska jag se den. Kan säga att jag hade gråtit oavsett men som höggravid och att se den, det blev en upplevelse"
 
”Sett den flera ggr. Bra varje gång. Brukar inte gråta men denna film berör mig verkligen.”
 
"Tack för tipset, sjukt bra och fick tömma tårkanalerna ordentligt."
 
"Dagboken" finns nu att streama på Netflix. Den hittas även på Viaplay och HBO Max.
 
| 14 februari 2024 03:00 |