Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 juli 2023 | 23:15

"Barbie" har hamnat i blåsväder - över tecknad världskarta

Här är bilden som får Vietnam att sura och stoppa sommarens rosa komedi.
Den rosa Barbie-världen får Vietnam att se rött. Greta Gerwigs komedi förbjuds från att visas i landet, och allt på grund av... en tecknad karta.
 
Kartan, som skapat rubriker under veckans gång, visar den så kallade Niopunktslinjen. Det är en gräns på Sydkinesiska havet som avgränsar det område som Kina anser vara sitt eget (tack, Wikipedia). Vietnam är oeniga om saken, och därför bittra över Barbies kartritar-kunskaper.
 
 
Det här blir inte mindre löjligt av att kartan ifråga liknar en barnteckning. Den ska visas i en scen där Barbie (Margot Robbie) drabbas av någon slags kris och drömmer om att besöka den riktiga världen, skriver Variety.
 
- Kartan i Barbieland är som en barnteckning. Det är klotter som representerar Barbies låtsasresa till den "verkliga världen" och inte menat som någon typ av statement, säger en talesperson från filmbolaget Warner Bros.
 
"Barbie" får svensk biopremiär den 21 juli. (Såvida inte Kungen eller Sverigedemokraterna får för sig att totalförbjuda filmen även här. Jag ser minsann inte att Sverige fick vara med på Barbies karta...)
| 6 juli 2023 23:15 |