Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 augusti 2023 | 12:00

Ostoppbara "Barbie" når en miljard dollar i vinst

Greta Gerwig är redan historisk som en av få kvinnliga regissörer i miljardklubben.
Under en sommar med Indiana Jones, Tom Cruise och Batman på bioduken var det nog ingen som såg detta komma. Men ”Barbie” är officiellt biosommarens största succé, och den chockrosa komedin har en ny milstolpe i sikte - miljardklubben!
 
Intäkterna har rusat i höjden sedan premiären den 21 juli. I dagarna förväntas ”Barbie” ha dragit in 1 miljard dollar världen över. Ska hon unna sig ett nytt drömhus?
 
Hittills är det bara ett femtiotal filmer som får plats i miljardklubben. ”Captain Marvel” och ”Frost”-filmerna är de enda som haft en kvinnlig regissör - alla har dock haft med sig en manlig medregissör. Så visst är Greta Gerwig redan historisk i det här fancy sällskapet.
 
 

Margot Robbie förutspådde succén för flera år sen

 
Kaxigt nog förutsåg Margot Robbie en jättesuccé redan vid pitchmötet då hon och Gerwig skulle övertyga Warner Bros att satsa 150 miljoner dollar i budget. Robbie tippade att filmen kunde bli lika stor som ”Jurassic Park”:
 
- Jag tror att min pitch var att filmstudios vinner på att vara modiga, och para ihop en storslagen idé med en visionär till regissör. Jag gav dem några exempel som ”dinosaurier och Spielberg” - jag nämnde allt som varit fantastiskt och framgångsrikt genom åren. ”Och nu har ni Greta Gerwig och Barbie.”

- Och jag tror jag sa att vi kommer tjäna en miljard dollar, vilket kanske var att ta i, men vi behövde göra filmen, okej?, säger hon till Collider.
 
 
Nu är frågan, hur länge ska hajpen hålla i sig? ”Barbie” har chans att bli 2023 års största film, bara hon lyckas slå ”Super Mario Bros” med intäkter över 1,3 miljarder dollar. Årets framgångsrecept på vita duken är tydligt: barndomsfavoriter i nostalgisk nytappning slår mer klassiska blockbusters med hästlängder.
| 6 augusti 2023 12:00 |