Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 maj 2020 | 18:00

8 filmstjärnor som gjorde film enbart för pengarna

Det är inte alla skådespelare som vågar erkänna att de gjort film med lönechecken som endaste motivation. Men dessa stjärnor erkände att det i slutändan var pengarna som lockade till att göra vissa filmer.
Skådespeleri är en konstform, och det är inte sällan aktörer talar om hur de föredrar teaterscenen eller smalare indiefilm där de får lite köttigare roller. Å andra sidan ska räkningar betalas, inte sällan i form av lyxigt rikemansliv, och då är det trots allt de större storbudgeterade, kommersiella franchise-filmerna som betalar bäst. Trots att kanske inte rollfigurerna erbjuder mycket utmaning.
 
 
Samtidigt ska filmerna säljas och många skådespelare varken vill eller får tala illa om bioaktuella filmer i de många PR-intervjuerna. Men ibland luftar man sina sanna avsikter med ens medverkan i ett projekt, och få förvånas över att det ofta är just lönen som motiverar mer än handling eller karaktär. Här är några skådespelare som erkänt att de gjort film enbart för pengarna.
 
 

1. Michael Caine i ”Hajen 4”

 
Den adlade britten är känd för oräkneliga starka insatser i en över 60 år lång karriär som givit honom två Oscars. Det var därför aningen bisarrt när han medverkade i den okänt usla uppföljaren till Spielbergs skräckklassiker. Han säger sig själv inte ha sett den men uppskattar huset den betalade för. Dessvärre missade han Oscarsutdelningen för ”Hannah och hennes systrar” på grund av inspelningen.
 
 

2. Jackie Chan i ”Rush Hour”-filmerna

 
Den kantonesiska actionstjärnan, känd för sina galna stunts, uppmärksammades av Hollywood på 1990-talet och fick en egen franchise tillsammans med Chris Tucker i den populära actionkomedin. Trots framgången som ledde till flera uppföljare (en fjärde beryktas vara på G). Han har sagt att vanligen gör film för att berätta något men att han ogillar ”Rush Hour”-filmerna och enbart gjorde dem för pengarna.
 
 

3. Glenn Close i ”Guardians of the Galaxy”

 
Den flerfaldigt prisbelönade och sjufaldigt Oscarsnominerade är alltid en stark filmnärvaro att räkna med och hennes insats som polismästare i Marvel-blockbustern var inget undantag. Men hon hymlade inte varför hon gjorde rollen när hon tillfrågades på Nantuckets filmfestival – möjligheten att spela in mindre independentfilm. ”Jag gör det för att kunna ha råd att göra den typen av film jag älskar”.
 
 

4. Alec Guinness i ”Stjärnornas krig”

 
Oscarsvinnaren från filmer som ”Bron över floden Kwai” och ”Lawrence av Arabien” är för modern publik kanske mest känd som Obi-Wan Kenobi i George Lucas rymdepos. Men britten var knappast blygsam med att uttrycka sitt förakt och kritik mot filmen som han ångrat med undantag för pengarna. Filmbolaget dubblade hans första löneanspråk och Guinness förhandlade till sig en viss procent av filmens inkomster.
 
 

5. Morgan Freeman i ”London Has Fallen”

 
När den populäre Oscarvinnaren gjorde PR för uppföljaren till actionrökaren med Gerard Butler så frågade mediewebbplatsen Digital Spy om hans medverkan. Freeman inledde svaret med att citera soulklassikern ”For the Love of Money” och förklarade sedan att storbudgetproduktioner betalar väl, många går och ser filmerna, och man vet aldrig om filmbolaget ringer tillbaka när de gör nästa…
 
 

6. Eddie Murphy i ”Det perfekta vapnet”

 
Efter att komikern slog igenom med ”48 timmar” och ”Ombytta roller” så tillfrågades han – men tackade nej till – huvudrollen i en komedi av Paramount. Men filmbolaget var bestämda och erbjöd till slut stjärnan en miljon dollar för två veckors jobb. ”Skulle du som 22-åring tacka nej till något sådant?” sade han till tidningen Interview. Filmen floppade men ”Snuten i Hollywood” kom samma år så karriären klarade sig utan problem.
 
 

7. Billy Bob Thornton i ”Armageddon”

 
Oscarvinnaren tog rollen som NASA-direktör i Michael Bays pampiga katastroffilm då han gick igenom en skilsmässa, behövde en större summa pengar snabbt och rekommenderas av sin agent. Men han har även undvikit att håna filmen då den inte bara hjälpt honom finansiellt men även banat vägar för honom i branschen. I en intervju på festivalen South by Southwest förklarade att han man aldrig bör säga något dåligt om ett välbetalt jobb.
 
Large a01bc949a203b25eb69e451ab17eb518 cage
 

8. Nicolas Cage i mycket…

 
En av vår tids kanske mest fascinerande skådespelare har gått från Oscarsvinnare via actionstjärna till kalkon- och indiefilm. Ekonomiska problem har lett till risk för personlig konkurs och han därför tvingats tacka ja till det mesta som erbjuds. Han utvecklade det i New York Times: ”Jag kan inte gå in på detaljer men pengar är en faktor. Jag kommer vara helt direkt med det, finns ingen anledning att inte vara det.”
 
 
Och här är fler skådespelare som sålt sig:
 
Timothy Olyphant (”Hitman”), Betsy Palmer (”Fredagen den 13:e”), Ben Affleck (”Paycheck”), Dennis Hopper (”Super Mario Bros.”), Tim Roth (”United Passions”), Laurence Oliver (”Inchon”), Michael Ironside (”Highlander II”), Donald Sutherland (”Delta-gänget”), Kareem Abdul-Jabbar (”Titta vi flyger”) och Richard Dreyfuss (”Poseidon”).
| 9 maj 2020 18:00 |