Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 juni 2023 | 15:00

Tom Hanks: "Vi behövde göra uppemot 60 tagningar"

"Asteroid City"-stjärnorna Tom Hanks, Scarlett Johansson och Jason Schwartzman berättar om arbetet med den hyllade nya komedin i 1950-talsmiljö.
Det börjar i ökenhettan, där en liten amerikansk stad får påhälsning av ett UFO. Sedan förflyttar vi oss till en teaterscen på Manhattan där skådespelare ska återberätta samma historia. Det är svårt att förklara hur allt hänger samman i Wes Andersons nya film, men en sak kan man alltid vara säker på. Han kommer ha med en fantastisk rollista, läcker scenografi och ett minutiöst uttänkt foto.
 
Under en digital presskonferens tidigare i veckan fick vi nöjet att lyssna på Anderson och några av hans skådespelare.
 
Wes, hur kom du på idén till filmen?
 
- Märkligt nog har ingen ställt mig specifikt den här frågan. Det snabba svaret vore... vanligtvis börjar mina manus inte med en idé, utan ett par idéer. Två-tre olika saker. För det första: Roman Coppola och jag som skapade detta ihop ville skriva en roll åt Jason Schwartzman. Något som han inte gjort förut. Vi visste inte vad, men vi hade en aning om vad hans karaktär gick igenom.
 
 
- Det andra: vi var intresserade av miljön, 1950-talets teatervärld i New York. Och det sista var att berätta om pjäsen de satte upp. Sen expanderade det hela till öknen. Och det blev en blandning av den svartvita Broadway-världen och en färgstark westernfilm i Cinemascope, där alla skådespelarna och rollerna de spelar mixas samman.
 
För skådespelaren Jason Schwartzman är det alltid ett nöje när Wes Anderson ringer och bjuder upp till dans. De två har filmat ihop sedan "Rushmore" 1998.
 
- Det är ovanligt att få känna någon så länge och jobba ihop så länge, berättar Schwartzman. När vi först träffades började vi prata om musik och våra intressen. Det är kul att komma tillbaka och dela nya upplevelser med någon man känner och älskar. Man åker iväg på sina egna äventyr, och när man ses igen blir det som julafton.
 
 
Bryan Cranston medger att han blev förbryllad första gången han fick läsa manus.
 
- Ja, vad betyder det? Det var så specifikt, med så många detaljer. Jag fick läsa det flera gånger. En film om ett tv-program som gör en exposé om en teaterpjäs. Läser man det i manusform kan det bli lite övermäktigt. Men det hjälpte mig att se den tecknade filmen som Wes hade satt ihop.
 
Regissören förklarar att han brukar göra animerade versioner av sina filmer innan inspelning, som ett hjälpmedel.
 
- Allt började när jag gjorde en animerad film, säger Anderson. Man gör alltid en grovtecknad version och jobbar utifrån det. Jag insåg att jag hade scener som jag skulle ha sabbat om det inte vore för den tecknade filmen, så jag började använda mig av denna metod allt mer. Det hjälper mig. När vi bygger scenografin vet vi exakt hur stort allt ska vara.
 

I den stjärnspäckade rollistan ser vi bland andra Scarlett Johansson. Hon spelar rollen som Midge, en Hollywoodstjärna som hamnat i lilla Asteroid City.
 
- Vi pratade en hel del om karaktären, Wes och jag, och bollade idéer om vem Midge var. Vilken slags person, vilken karriär hade hon haft? Jag gillade Bette Davis. Hon verkade alltid bekväm i vilket utrymme hon än befann sig. Jag studerade hennes röst och allt, minns skådespelerskan.
 
Wes Anderson tillägger att Ingrid Bergman var en inspiration till karaktärens bakgrund, och vem hon var som mamma.
 
- Vi såg dokumentären om Ingrid och hennes barn. Barnen älskade varje sekund de spenderade med sin mama. Men det var inte mycket. Hon var ofta bortrest, hon hade andra liv. Men när hon var med barnen låg allt fokus på dem. Fast de bara var en liten del av hennes liv.
 
 
En annan stjärna i den enorma ensemblen är Tom Hanks. Liksom Scarlett arbetar han med Wes Anderson för första gången. Hanks blev överraskad av regissörens noggrannhet - och nämner att det ibland behövdes 60 tagningar innan Wes var nöjd.
 
- Ingen jobbar hårdare än Wes, skrattar Hanks. Efter 47 dagar av inspelning tänkte man att "han måste vara utmattad" men nej... Han är enormt koncentrerad. Jag minns en stor scen med Jason där vi gjorde 60 tagningar! Jag vet många regissörer som säger att tagning 3 är den bästa, sen går man vidare. Så är det inte med Wes.
 
- Men jag gillar det. Man får verkligen arbeta med sitt material från början till slut.
 
För Scarlett Johansson är det kamratandan på inspelningen som hon kommer att bära med sig.
 
- Jag blir så rörd när jag tänker på filmen och hur alla våra prestationer lyfter upp varandra. Det märks och det känns. Såklart sticker varje prestation ut, men det blir också som en vacker orkester när allt sys ihop. Inspelningar kan innebära mycket väntan. Men här var det istället så levande, så spännande, bara att få komma in och se andra agera. En unik erfarenhet.
 
"Asteroid City" går nu på bio.
| 17 juni 2023 15:00 |