Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

2 april 2024 | 19:01

Kaching! Årets mest inkomstbringande film i $ydkorea är en psykologisk skräckthriller

Inte ens "Dune: Part Two" lyckades hålla bort den inhemska produktionen.
Medan den globala filmmarknaden antingen är fullt upptagen med att fly sandmaskar eller se på när monsterödlan och jätteapan pucklar på varandra är det annat som gäller i Sydkorea. "Exhuma" har regerat på landets biografer sen dess premiär i slutet av februari och har hittills spelat in över $71 miljoner, vilket är fantastiska siffror för en skräckthriller. 
 
Regisserad av Jae-hyun Jang handlar filmen om utgrävningen av en mystisk grav som släpper loss fasansfulla krafter. Choi Min-sik ("Oldboy"), Kim Go-eun ("A Muse") och Lee Do-hyun ("Sweet Home") syns i rollerna.
 
 
För att ge perspektiv kommer nu lite siffror för oss nördar som gillar sånt - nuvarande topp 3 mest inkomstbringande filmer 2024 i Sydkorea: 

1. Exhuma - $71 miljoner
2. Wonka - $23 miljoner
3. Dune: Part Two - $14 miljoner 
 
Det skiljer sig alltså drygt $50 miljoner mellan första och andra plats; mer lär det bli då filmen sen sin premiär innehavit biotoppens första plats. "Exhuma" har också sen sin premiär blivit den mest inkomstbringande och sedda Sydkoreanska filmen på Vietnams biografer - någonsin. 
 
Detsamma gäller i Indonesien - "Exhuma" är Sydkoreas största film i landet någonsin. I Sydkorea har skräckfilmen hittills sålt över 10 miljoner biljetter och är den första filmen som når den milstolpen iår. Om "Exhuma" får svensk biopremiär återstår att se. Spana in trailern nedan: 
 
 
Kommer du se "Exhuma"? Kommentera nedan. 
| 2 april 2024 19:01 |