Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 december 2021 | 18:00

Tyck till! Är "Noll tolerans" en julfilm?

En ny debatt splittrar filmfans: Är Johan Falk-filmen "Noll tolerans" från 1999 i själva verket en julfilm, eller inte?
Vi har debatterat "Die Hard" i många år. Nu är det dags att avgöra: är Johan Falks filmdebut en julfilm i smyg? "Noll tolerans" släpptes på bio under hösten 1999 och inledde så småningom den oerhört populära Johan Falk-serien. Nu när den första filmen finns tillgänglig på streamingtjänster i 4K väcks på nytt frågan om den kan klassas som julfilm. 
 

Låt oss titta på bevismaterialet:

 
● Handlingen tar sin början på julafton
● Johan Falk drar hem sin kvinnliga kollega med löfte om "julkorv" och "dopp i grytan" (gissa om hon blir besviken när hans kyl gapar tom)
● Vinter-Göteborg och butiksfönstren är juligt dekorerade
● Julsånger av Carola hörs och "Karl-Bertil Jonssons julafton" kan skymtas i filmen
● Självaste tomten blir skjuten av Leo Gaut under dramatiska omständigheter
 
Large f778d2fe2acd7f4f0a6764e5474df37e falk
 

"Det är inte jul förrän Leo Gaut skjuter tomten"

 
Dessutom anser Johan Falk-seriens skapare Anders Nilsson att "Noll tolerans" självklart är en julfilm. Och han borde ju veta, eller? Så här svarade han när ett fan ställde frågan på Instagram häromveckan:
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Inte en julfilm, enligt 78% av läsarna

 
Men frågan är om tittarna håller med regissören? I en omröstning bland MovieZines läsare tycker nämligen över 78% att "Noll tolerans" inte är en julfilm. Av totalt 135 röstande ansåg bara var femte person att den kan ses som julig.

"Skillnaden enligt mig är att den utspelar sig kring jul men att det inte riktigt påverkar händelserna eller storyn särskilt. I "Die Hard" är ju hela grejen att rånet sker under julfesten och McClane är i LA just för att vara med familjen över jul så annars hade saker blivit annorlunda", kommenterar en läsare.

En annan svarar: "Men det kunde varit precis vilken firmafest som helst. Precis som Leo Gaut kunde skjutit vem som helst. Han sköt inte tomten för att han var tomte, och Hans Gruber stormade inte Nakatomi för att det var jul utan för att det var helg."

Åsikterna går isär. Men faktum kvarstår att i den smala genren "actionfilmer i juletid" har vi väldigt få svenska bidrag. Och den som vill hitta sin julstämning i "Noll tolerans" hellre än "Ensam hemma" eller "Grinchen" har såklart all rätt att göra det.
 
Vad tycker ni - är "Noll tolerans" en julfilm eller inte? Kommentera gärna.
| 20 december 2021 18:00 |