KRÖNIKA

Skribent

Alexander Kardelo

6 november 2016 | 09:00

Är manuset till ”The Batman” en katastrof?

Bret Easton Ellis hörde någon säga något som någon annan sa - och filmbloggarna blåste upp det till stora rubriker.
Det här, mina vänner, är problemet med att blint lita på allt man läser på nätet. Jag talar särskilt om filmmedia, vilket av naturliga skäl är det jag läser mer än något annat. Efter några år lär man sig att urskilja bullshit-rykten i nyhetsskörden på mils avstånd.

Just nu går ett hett rykte om att manuset till ”The Batman”, den fristående DC-filmen som Ben Affleck ska regissera, är ”a total mess”. En perfekt rubrik för den som vill fånga läsare, oavsett om de älskar eller hatar superhjältefilm. Fansen går i försvarsställning medan alla haters ler nöjt åt katastrofen.

Citatet är av typen ”kändis hörde någon säga något, som hörde det från någon annan” så ni hör ju själva… Djungeltelegrafen är igång. Att citatet därmed 1) saknar en trovärdig källa i grunden, 2) kan vara precis hur påhittat som helst, bryr sig inte media om. Sanningen får inte stå i vägen för en god story. 



Hur startade det hela?


Vi börjar hos The Ringer för två dagar sen. I en lång artikel om problemen i Hollywood har ”American Psycho”-författaren Bret Easton Ellis alltså berättat:

- Jag åt middag med några producenter som känner andra producenter som jobbar på ”The Batman”. Och de berättade för mig att det finns allvarliga problem med manuset. Och de beklagade sig. De hade gått till studion och sagt ”Här är manuset, här är 30 saker som vi kan fixa”. Svaret blev ”vi bryr oss inte. Så mycket pengar som vi kommer att tjäna på den här filmen, och 70 procent av publiken kommer inte ens se den på engelska. De här felen ni påpekar spelar ingen roll.” Så jag tror att globala angelägenheter spelar stor roll i vilka filmer som görs och hur de görs. 

Lite i förbifarten nämner Bret Easton Ellis, en man som rimligtvis inte ens är i närheten av ”The Batman”, att manuset har problem. Filmstudions svar, det här nonchalanta ”vi bryr oss inte” som jag föreställer mig kom med en axelryckning, köper jag helt enkelt inte. 

Jag tror på att Ellis hörde det, men saker har ju en tendens att förvrängas när de återberättas - kanske av en bitter filmchef efter några glas vin?



Nu ångrar Bret Easton Ellis vad han sa


Ellis lär ju ha fått ett och annat samtal sedan det framkom att han nästan smutskastar ett av DC Comics största filmprojekt på väg. Så idag backar han med detta Facebook-inlägg:

- Under en lång intervju med The Ringer pratade vi om varför studiofilmer är så dåliga, och hur globala behov påverkar marknaden. Jag sa något jag hade hört om den nya Batman-filmen som ett exempel på vad som kan vara problemet. 

- Jag hade talat med två filmchefer som hade INGET med filmen att göra, som KÄNDE folk inom produktionen. De återgav något de hade hört från folk som jobbade på filmen, det är allt. Jag känner ingen som jobbat med Batman-filmen, och hade jag vetat att mina kommentarer skulle komma med i artikeln så skulle jag inte namnge en specifik film. Jag har ingen aning om hur Batman-manuset ser ut och jag ångrar att det framstod som att jag nedklassar projektet. 

- Ännu en anledning till att vara försiktig när man ger intervjuer, avslutar Ellis.

Och ännu en anledning för läsare att vara källkritiska när de besöker sina favoritbloggar online. Särskilt i fallen där skribenterna inte är det.



Så för att försöka svara på min egna rubrik. Är manuset till ”The Batman” en katastrof? ”A total mess”? 

Vi har inte en jäkla aning.

Men säg den storfilm som inte går igenom många manusversioner för att det ska bli så bra som möjligt. Det perfekta manuset finns inte, iallafall inte på de mest påkostade Hollywood-rullarna som gärna har 5-6 författare som skriver om varandras utkast. Vi kan omöjligen veta hur manuset känns just nu. Vi kan inte veta när Ellis polares polare läste det, eller om ”katastrof” enbart var deras egna tolkning.

Det här är inte mitt sätt att försöka försvara DC, jag tyckte (som många andra) att både "Batman v Superman" och "Suicide Squad" kom ut röriga. Om det sedan berodde på problematiska manus, klippningen eller annat, får diskuteras vid annat tillfälle. Men jag hoppas här visa er hur ett rykte tar fart i filmvärlden, och varför man vinner på att skapa sig en helhetsbild - inte bara läsa rubrikerna.

För bara några veckor sen gick ryktet om att ”Wonder Woman” var, man använde visst samma ord - ”en komplett röra”. Det är väldigt tacksamt för folk i filmbranschen (producenter som journalister) att hitta felen i andras påkostade projekt, men som läsare får man också lära sig att ta det mesta som sägs med en rejäl nypa salt. Särskilt om det är flera år kvar tills filmen ifråga släpps.
| 6 november 2016 09:00 |