Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 augusti 2021 | 09:23

Hollywood flyttar fler storfilmer - är biohösten i fara?

"Venom"-uppföljaren blir försenad och Disney ångrar att "Shang-Chi" blev bioexklusiv. Ökningen av coronafall i USA har gjort Hollywood nervösa.
Tänk: av någon anledning trodde vi den här pandemin skulle vara över efter sommaren 2021. Men antalet nya coronafall ökar igen i och med Delta-varianten, i USA rapporteras nu över 100.000 fall om dagen - och Hollywood börjar bli rejält oroliga inför biohösten. Inte minst sedan många av sommarens biofilmer har underpresterat - biopubliken verkar inte redo att återvända riktigt än.

Vi ser på sistone att flera av höstens premiärer blir flyttade, i något slags desperat hopp om att oktober blir tryggare än september, eller att en premiär tre veckor senare ska göra skillnad for biointäkterna.

Igår meddelade Sony att de flyttar den amerikanska premiären av "Venom: Let There be Carnage" från 24 september till 15 oktober. För oss i Sverige gör det troligtvis ingen skillnad - serietidningsfilmen är sedan länge inbokad för premiär 22 oktober.

Sony vet inte heller vad de ska göra av animerade "Hotell Transylvanien 4". Filmen som skulle gått upp i somras fick nytt datum den 1 oktober, men kan nu skickas direkt till streaming enligt Deadline.

En annan storfilm som fått maka på sig är "Dune", Denis Villeneuves stjärntäta rymdepos. Warner Bros valde att skjuta på premiären från 1 till 22 oktober i USA. Filmen verkar däremot gå upp på europeiska biografer som planerat, och släpps i Sverige redan den 17 september.
 
 
Nästa stora biopremiär är Marvels "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings". Disney har experimenterat friskt med digitala releaser under pandemin, och släppte senaste superhjältefilmen "Black Widow" på bio och Disney+ samma dag. "Shang-Chi" blir däremot exklusiv på bioduken - men Disney verkar ångra sig. Under torsdagens aktieägarmöte meddelade studiochefen Bob Chapek att de nog hade valt en annan strategi om de visste om den nuvarande covid-situationen i förväg, skriver Indiewire.

Fler efterlängtade biopremiärer i höst är Bondfilmen "No Time to Die" (30 september i Sverige), Marvels "Eternals" (3 november) och "Top Gun: Maverick" (19 november). Det återstår att se om de också kommer flyttas.
| 13 augusti 2021 09:23 |