Oscars 2023

Skribent

MovieZine

10 november 2022 | 13:00

Är "Apollo 10 1/2" en animerad film? Oscarsakademin backar om sitt beslut

Först fick Richard Linklaters film nobben. Nu får den tävla om Oscar i klassen Bästa animerade film trots allt.
Det är inte lätt alla gånger att veta vad en animerad film. Inte ens The Academy, gänget som delat ut Oscarsstatyetter i 95 år, verkar ha full koll på definitionen. För ett par månader sen beslutade man att Richard Linklaters senaste film "Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood" inte var godkänd för att nomineras i klassen Bästa animerade film.
 
Akademin skyllde på filmskaparens rotoskopi-teknik, vilket innebär att man filmade scener med riktiga skådespelare för att sedan lägga på animation över bilderna. Då hette det att "filmens teknik möter inte kraven på animation enligt kategorins regler", enligt Indiewire.
 
Efter kritik har dock Oscarskommittén gått med på att välkomna "Apollo 10 1/2" in i värmen, och filmen kan nu bli nominerad till Bästa animerade-Oscarn. Linklaters coming-of-age-drama följer en ung pojke som växer upp i en tid då amerikanska astronauter för första gången landade på månen, och finns att streama på Netflix.
 
 
Man passar också på att meddela att stop motion-animerade "Marcel the Shell with Shoes On" och den kanadensiska "Eternal Spring" (en blandning av animerat och dokumentär) också är kvalificerade.
| 10 november 2022 13:00 |