Serie

Skribent

Alexander Kardelo

17 september 2023 | 09:30

Apple filmade i Finland - ”glömde” betala fakturor på miljontals kronor

Streamingtjänsten Apple TV+ smet från notan när de spelade in en ny tv-serie i norra Finland tidigare i år.
Det här är också ett sätt att hantera en ekonomisk kris i streamingbranschen… När Apple TV+ spelade in en ny tv-serie i Finland tidigare i år, lämnade de landet med obetalda räkningar. En av dem låg på närmare 3 500 000 kronor, skriver finska Yle.
 
TV-serien som går under titeln ”Constellation” drog nytta av snötäckta lappländska miljöer i januari och februari 2023. Med ett team på 2-300 personer på plats är detta den största tv-produktionen någonsin i Finland. Serien sägs också vara en av de dyraste som någonsin har spelats in i Europa, enligt rapporter.
 
Men så var det det här med notan. Apple packade ihop och drog, och lämnade efter sig skulder på över 1 miljon euro (eller 12 miljoner svenska kronor). Skulder som fortfarande är obetalda efter ett halvår, och lämnar lokala verksamheter som hotell och cateringfirmor i sticket.
 
En av de drabbade är en finländsk kock som fått stor uppmärksamhet på TikTok på sistone. Sirly Ylläsjärvi säger:
 
- Mitt företag är ett av dem som inte fick pengarna. Jag tog hand om cateringen och vi jobbade riktigt hårt. Vi vaknade klockan 03 varje morgon för att se till att de hade frukost. Vi körde långt, det var mörkt men vi gjorde allt som krävdes. Vi tog hand om dem och de var så nöjda med alla finska medarbetare. Men eftersom budgeten gick överstyr så lämnade de 1 miljon euro i skulder. Nu har vi kämpat för att få våra pengar i sex månader.
 
 
”Constellation” beskrivs som en psykologisk thriller, och följer kvinnan Jo (spelad av Noomi Rapace) som återvänder till Jorden efter en katastrof i rymden. I den internationella ensemblen syns också James D’Arcy, Barbara Sukowa och Jonathan Banks.
 
Enligt en ny artikel hos HS.fi under helgen har produktionsbolaget Turbine Studios lovat att betala tillbaka skulderna. Lokala företagare är försiktigt optimistiska.
| 17 september 2023 09:30 |