Serie

Skribent

Patrik Jonsson

23 januari 2014 | 21:01

Äntligen dags för en piratserie

På film har vi varit hyggligt bortskämda med denna genre efter Jack Sparrows framfart de senaste tio åren. På söndagen den 26:e januari är det dock äntligen dags att se ifall även en TV-serie om pirater kan bli någonting att ha då "Black Sails" äntrar våra TV-apparater!

Ni som i och med detta förväntar er något lättsamt och familjevänligt i stil med just "Pirates of the Caribbean"-filmerna bör dock genast tänka om. Bakom detta piratdrama står nämligen kabelkanalen Starz vilka är rätt kända för att inte snåla med vare sig blod, våld eller sex i sina serier. På detta är väl deras, numer avslutade, framgångssaga "Spartacus" ett alldeles lysande exempel. Ni kan med andra ord lika gärna ställa in er på en ganska blodig och brutal TV-serie, precis som ett äkta och genuint piratdrama ska vara ifall ni nu frågar mig. Dessa tider var hårda tider och de hade knappast någon större plats för några jönsandes och spexandes Jack Sparrows, familjeunderhållning i all ära, här förväntar jag mig dock en helt annan form av underhållning.

"Black Sails" är skriven som en slags föregångare till författaren Robert Louis Stevensons minst sagt välkända och klassiska roman "Skattkammarön". Återigen får jag nog dock påpeka att serien definitivt kommer att köra med en hardcore-version av bokens influenser samt karaktärer. Utspelningsåret i själva TV-serien är därmed 1715, vilket i sig räknas som ett av piraterans stora gyllene år och den mesta av handlingen kommer att utspela sig på ön New Providence i Bahamas, Västindien. New Provicence var, likt liknande tillhåll som Port Royal, Ocracoke Island samt Dunkerque, en slags fristad för pirater under 1500 och 1600-talet. Där kunde piraterna i stort sett helt ostörda utbyta erfarenheter med varandra, byteshandla, göra affärer, reparera skepp eller helt enkelt träffas för att i blodiga och brutala dueller göra upp med varandra sinsemellan.

Varje sådan här frihamn fullständigt myllrade av ökända och fruktade piratledare, på just ön New Providence hette den störste och mest välkände av dem alla Captain Flint och därför kommer också mycket av TV-seriens fokus att läggas på just honom och dennes besättning. Andra karaktärer vilka vi kommer att få stifta vår bekanskap med är Eleanor Guthrie, Billy Bones, Rackham, Captain Vane samt, självfallet; John Silver. Naturligtvis är inte all handling lagd till endast New Providence, i "Black Sails" bjuder även dess lömska farvatten runtom på stora sjöslag, plundringar, skattjakter, ja på i stort sett allt det där som hörde piraterna till.

"Black Sails" är skapad av Robert Levine och Jon Steinberg, den sistnämnde ligger bland annat bakom TV-serierna "Jericho" samt "Human Target" som gick för några år sedan. Som seriens huvudproducent står självaste Michael Bay, ingen personlig favorit för min egen del, men om det är någonting Bay kan bemästra så är det väl ändå storslagna actionscener. Det lär med andra ord smälla och blåsa rätt hårt i "Black Sails". Bay lär dessutom själv ha sagt att detta är den mest våldsamma produktionen han någonsin producerat. I huvudrollerna finns bland andra Toby Stephens (som Captain Flint), Hannah New (som Eleanor Guthrie), Zach McGowan (som Captain Vane) och Luke Arnold (som John Silver).

Den första säsongen av "Black Sails" består av tio avsnitt och har alltså premiär den 26:e januari på HBO Nordic (den 25:e på Starz i USA). Ni kan dessutom börja titta på serien helt befriade från oron om att den läggs ned, för i traditionsenlig Starz-anda har kanalen redan gett grönt ljus till en andra säsong vilken kommer att sändas i början av nästa år. Starz var riktigt tidiga med att förnya sin debutserie denna gång. Redan i juli, då delar av serien smygvisades på Comic-Con där den bemöttes av massivt med positiva reaktioner, valde kanalen att förnya den rakt av.

Självklart ska ni få en trailer också:

Pilotavsnittet finns, som även nämnts i en tidigare artikel av Anna, faktiskt redan att se helt gratis här.

Personligen tror jag nog att detta kan bli en värdig ersättare av "Spartacus", men vad tror ni? Känns en våldsam TV-serie om pirater som en frisk fläkt efter alla familjevänliga "Pirates of the Caribbean"-filmer eller är ni helt enkelt redan mätta?

| 23 januari 2014 21:01 |