Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 mars 2023 | 18:30

”Ant-Man 3” floppar på bio - vad hände, Marvel?

MovieZine listar 3 tänkbara anledningar till varför "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" inte går hem hos biopubliken.
470 miljoner dollar i intäkter - det borde låta som en riktigt saftig summa för de flesta regissörer och studios. Men kanske inte om man heter Marvel, och är van vid att filmerna drar in en miljard eller så.
 
Deras senaste superhjältefilm ”Ant-Man and the Wasp: Quantumania” riskerar nu en ekonomisk flopp:
 
- Det är ingen fråga om att publiken var missnöjda med filmen. Superhjältefans är engagerade i de här historierna och det hjälper när de känner något för filmen, vilket de oftast gör. Men här funkade det inte, säger en expert som Variety talat med.
 
Enligt branschtidningen skulle ”Ant-Man 3” behöva spela in 600 miljoner dollar på bio innan Disney och Marvel Studios kan gå med vinst. Med en budget på 200 miljoner och ytterligare reklamutgifter på 100 mille blev filmen en dyr satsning - vilket inte alls är ovanligt för MCU.
 
 
Så vad hände egentligen? Vem är storskurken som myrmannen inte kunde rå på? Jag har funderat på detta, och listar här 3 tänkbara anledningar till varför ”Ant-Man 3” misslyckas på bio - och vad Marvel behöver ha i åtanke framöver.
 

1. Publikens superhjälte-tröttma

 
Ni har hört begreppet ”superhero fatigue”, eller superhjältetröttma som jag föredrar att säga. Förr eller senare blir man lite less på dessa superhjältefilmer, och Marvels ack så populära recept kan inte rädda dem länge till. Fyra biofilmer om året plus en drös tv-serier på det… Även inbitna fans börjar bli mer kräsna med vad de väljer att se.
 
Och även om vissa filmer fortfarande är gigantiska publikmagneter (se bara på ”Spider-Man: No Way Home”) så krävs det lite mer av ett spektakel extra allt för att kittla fansens nyfikenhet. ”Ant-Man 3” saknade det lilla extra.
 
 

2. Ant-Man har alltid varit liten (no pun intended)

 
Man ska ju komma ihåg att Ant-Man aldrig har varit en gigant i MCU, så som exempelvis Captain America eller Thor. Visst, Paul Rudd må vara charmig, men det är allt.
 
Den första filmen spelade in 519 miljoner dollar och uppföljaren drog in 622 miljoner. Helt okej resultat, med tanke på att de också hade en lägre budget än trean. De siktade aldrig på att vara episka rymdäventyr, de nöjde sig med familjevänlig kuppkomedi.
 
Felet med nummer 3 är att filmskaparna ville växla upp och göra den till en fet och påkostad äventyrsfilm som man nästan bör vara kvantfysiker för att greppa helt. De tappade bort de fans som gillade tidigare Ant-Man-filmer, och de fick inte med sig dem som följer allt Avengers gör. De ökade budgeten avsevärt - men biointäkterna hänger inte med.
 
 

3. Kritikernas sågningar

 
Säga vad man vill om kritiker och deras åsikter, men ibland träffar de rätt. Recensionerna var tidigt ute och varnade för en film som saknar det lekfulla och roliga som gjorde tidigare ”Ant-Man”-filmer så omtyckta.
 
”Quantumania” är just nu en av Marvels sämst betygsatta filmer på Rotten Tomatoes, även om publiken var något snällare i sina omdömen (6.4 på IMDb). Alla filmer behöver positivt buzz för att fortsätta sälja biobiljetter långt efter premiärhelgen, men i Ant-Mans fall är det ett knappt hörbart surr.
 
Känslan är att många avvaktar för att streama filmen hemma, och sparar biljettpengen till ”Guardians of the Galaxy vol. 3” istället.
 
 
Har du sett "Ant-Man 3" på bio eller väntar du hellre på streaming? Kommentera gärna.
| 29 mars 2023 18:30 |