Spel

Skribent

Carlos De La Vega

1 september 2023 | 10:00

Ännu en stor spelstudio har stängts ner efter Embracer Groups misslyckade affär

Efter den misslyckade affären på två miljarder dollar befinner sig Embracer Group i en ekonomiskt besvärlig situation. I juni meddelades ett "omstruktureringsprogram," och det verkar vara ganska tydligt vad detta innebär: att stänga ner varje spelstudio som inte har lyckats leverera en hit senaste året.
Det är stressigt för spelstudios som hör till svenska Embracer Group. Tidigare har vi rapporterat om Campfire Cabal, en annan studio som hastigt tvingades stänga ner tidigare i år. Nu är det tyvärr Volitions tur att hamna i papperskorgen. Den trista nyheten meddelades av studion själva via deras officiella Linkedin-sida.
 
Embracer Group tillkännagav sitt omstruktureringsprogram i juni, följande en misslyckad investeringsaffär på över 2 miljarder dollar. Även om Embracer höll den andra partens identitet hemlig, rapporterade Axios att det rörde sig om ingen mindre än Savvy Games Group, spelsektionen av Saudiarabiens offentliga investeringsfond.
 
Volition grundades ursprungligen som Parallax Software 1993 och skapade den omtyckta "Descent"-serien till PC. År 1996 ändrade de sitt namn till Volition och fortsatte sedan att ge oss spel som "Summoner", "Red Faction" och "Saints Row"-serien. Studion köptes upp av THQ år 2000 och såldes vidare till Deep Silver när THQ gick i konkurs år 2017. År 2022 vågade Volition sig på en nytändning av "Saints Row", men tyvärr var mottagandet varken positivt vare sig från kritiker eller spelare.
 
Vår recensent Jonathan hade dock rätt kul med den senaste delen i "Saints Row" och gav spelet 3/5 i sin recension.
 
Volition kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Från de första, något desorienterande timmarna med "Descent" på PC till vad jag personligen anser vara ett av världens mest underskattade spel, "Red Faction 2."
 
Vad tyckte ni om "Red Faction" och "Saints Row"? förtjänar serierna en andra chans?
| 1 september 2023 10:00 |