Film

Skribent

MovieZine

13 februari 2024 | 13:29

Svenska Filminstitutet får en ny VD: "En smula omtumlande"

Anna Croneman från SVT lovar att skapa "bättre förutsättningar för den framtida svenska filmen".
Styrelsen för Svenska Filminstitutet har utsett Anna Croneman till vd för Filminstitutet. Hon beräknas tillträda i mitten av april 2024, enligt ett pressutskick. Croneman ersätter Anette Novak som enligt källor fick sparken efter bara 1,5 år på jobbet.
 
Anna Croneman kommer närmast från Sveriges Television där hon sedan 2017 arbetar som programchef för SVT Drama, och innan dess från produktionsbolaget Avanti Film där hon var en av grundarna. Hon har producerat ett stort antal filmer och tv-serier, från "Veranda för en tenor" (1998) till Triangle of Sadness" (2022) och "Händelser vid vatten" (2023).
 
– Den svenska filmen står inför oerhörda utmaningar, och uppdraget känns i stunden en smula omtumlande! Men det är naturligtvis en stor ära att få axla rollen som vd för Svenska Filminstitutet, säger Anna Croneman och fortsätter:
 
- Jag tackar för förtroendet och lovar att göra mitt yttersta för att tillsammans med filmkompetent personal och de skickligaste representanterna i hela vår bransch se till att skapa nya, bättre förutsättningar för den framtida svenska filmen och för bevarandet av vårt filmarv.
 
Styrelsen hälsar att man "ser fram emot att Anna Croneman blir den som nu kommer att leda Filminstitutet framåt" och man lyfter också fram hennes gedigna bakgrund och kompetens.
| 13 februari 2024 13:29 |