Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

18 september 2015 | 08:20

Animerad ”Transformers”-film utforskar Cybertron

Plus: ”Transformers 5” börjar spelas in i juni.
Hur många norrmän krävs det för att skruva i en glödlampa? Och hur många manusförfattare krävs det för att komma på en vettig idé till nästa ”Transformers”?

Svaret, iallafall på det sistnämnda, är 11.

Transformers så kallade ”writer’s room” har nu gjort sitt och resultatet är inne. Producenterna Steven Spielberg och Michael Bay stängde in elva manusförfattare, bland dem Zak Penn (”Pacific Rim 2”) och Steven DeKnight (”Daredevil”), för att låta dem dyka ner i leksaksrobotarnas universum och spåna fram idéer till kommande uppföljare, prequels och spin-offs.

Som Deadline skriver ”var Transformers universum kanske inte så stort som man hade trott”. Men författargänget kom upp med åtminstone fem filmidéer som föll Spielberg i smaken. 

En av dem blir ”Transformers 5”, som Akiva Goldsman nu skriver manus till. Planen är att sätta Mark Wahlberg åter i huvudrollen och låta Michael Bay regissera. Inspelningen kommer dra igång i juni 2016.

Nästa ”Transformers”-film på löpande bandet blir en animerad historia som utforskar robotarnas hemplanet Cybertron. En slags prequel om Transformers ursprung alltså. Den skrivs av Andrew Barrier och Gabriel Ferrari (”Ant-Man”).

Man räknar med att experimentet med författarrummet ska ha kostat filmbolaget runt 12 miljoner dollar. Alltså 100 miljoner kronor för att brainstorma kring jätterobotar. Låt det smälta in ett tag.
| 18 september 2015 08:20 |