Film

Skribent

Viktor Eriksson

2 april 2024 | 20:30

Ang Lee byter åsikt om 3D: “Det är för dåligt”

Men det är inte själva 3D-tekniken som "Berättelsen om Pi"-regissören har problem med.
Filmskaparen Ang Lee är absolut inte någon främling för att använda 3D i sina filmer. Faktum är att regissörens tre senaste filmer “Berättelsen om Pi” från 2012, “Billy Lynn’s Long Halftime Walk” från 2016 och “Gemini Man” från 2019 alla använde sig av tekniken. De två senare filmerna parade den även med visningar som använde sig ett högre antal bildrutor per sekund för att förstärka 3D-effekten.
 
Av dessa filmer gick det väldigt bra för “Berättelsen om Pi” medan de andra två inte fick ett vidare gott mottagande av vare sig kritiker eller biopubliken. Nu berättar Ang Lee i ny intervju med Indiewire att han inte har vidare mycket snällt att säga om var 3D-filmer befinner sig idag. Även om han inte har något emot själva tekniken.
 
– Rent generellt, inte bara mina två filmer, utan hela 3D-grejen är för dålig. Filmskaparna är dåliga. Biograferna är dåliga. Hela ekosystemet är dåligt. De är inte gjorda för 3D. Jag vägrar att klaga och skylla på mediet. Det är publiken och industrin som inte var förberedd, säger Ang Lee och fortsätter.
 
– Biograferna är snåla. Det är dåligt ljus, du kan inte se ordentligt. Det flimrar och 3D:n ger dig huvudvärk för att folk gör ett dåligt jobb. Det är riktigt dåligt. Du kan inte skylla på publiken för att de inte gillar något som är dåligt. Och de bads dessutom att betala mer pengar. När det är bra så gillar folk det. Det är enkelt. 3D är något annat än 2D. Det fungerar inte på samma sätt och går inte att jämföra. En teknik är sofistikerad medan den andra är som ett litet barn.  
 
Ang Lee arbetar just nu på en biopic om filmstjärnan och kampsportslegenden Bruce Lee där regissörens egen son, Mason Lee, kommer att spela huvudrollen. Filmen kommer att bli Ang Lees första film i 2D på över 15 år. 
| 2 april 2024 20:30 |