VIDEO

Skribent

MovieZine

27 november 2017 | 15:00

”Folk har fortfarande svårt att förstå vad performance capture är”

Vi pratar med Andy Serkis om hur Caesar skapades i ”Apornas planet: Striden”, och varför Oscarsgalan borde skärpa sig.
Gollum i ”Sagan om Ringen” var bara början. Sedan början av 2000-talet har en skådespelare förfinat performance-capture-konsten och tagit sig an så skilda karaktärer som Peter Jacksons King Kong, Kapten Haddock i ”Tintin” och Snoke i ”Star Wars”.

Andy Serkis är inte minst högaktuell som den krigande schimpansen Caesar i ”Apornas planet”-trilogin. Vår reporter Jonathan Enochsson mötte skådespelaren för att fråga vad skillnaden är mellan mo-cap och traditionell skådespeleri.

- Det finns ingen skillnad alls. Alla antar att teknologin får dig att agera på ett annat sätt, men så är det inte. Du skapar fortfarande en karaktär, det är bara en annan uppsättning kameror runt omkring dig. Det är inte alls annorlunda än när man klär ut sig. Men folk har fortfarande svårt att förstå det.
 
 
Efter flera minnesvärda prestationer skapade av Serkis, har filmvärlden debatterat flitigt varför Oscarsakademin blundar för liknande roller. Han tror att det bara är en tidsfråga:

- Jag skulle hoppas att alla prisgalor de kommande åren kan inse detta… Man får fråga sig: vad är skådespeleri? Ta en karaktär täckt av smink som helt förvandlar honom, som när Gary Oldman spelar Churchill. Jag ser ingen skillnad mot det och performance capture där det digitala sminket läggs på senare.

I vår intervju med Andy Serkis berättar han också om hur en roll som Caesar kan påverka honom i vardagen, och vilka av hans karaktärer skulle komma bäst överens. Kolla in:
 
 
”Apornas planet: Striden” finns nu att köpa och streama.
| 27 november 2017 15:00 |