Skribent

Fredrik Adolvsson

14 mars 2024 | 09:00

Andrev Waldens succéroman"Jävla karlar" har sålt över 150 000 exemplar - nu ska den filmas

Förra årets mest sålda svenska bok tar klivet över till ett visuellt medium.
2023 släppte journalisten Andrev Walden sin debutroman, och det gick ju ganska bra. "Jävla Karlar" blev förra årets mest sålda svenska bok med 150 000 och vann dessutom det prestigefyllda Augsutprisen. Nu ska alltså historien skildras med rörlig bild.
 
"Jävla Karlar" handlar om hur det var att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger jävla karlar, om hur kärlek börjar och slutar, om en skalperad hamster men framför allt om män - för man hinner lära sig en del om denna besynnerliga art när man har sju pappor på sju år. 
 
Filmen eller tv-serien (formatet är inte bestämt ännu) kommer regisseras av Jens Sjögren ("Jag är Zlatan", "The Pirate Bay") och skrivas av Karin Arrhenius ("Händelser vid vatten"). Producerar gör Fredrik Heinig för B-Reel Films "Thunder in My Heart", "Helikopterrånet").
 
Så varför just dessa personer? Andrev Walden kommenterar själv varför i ett pressmeddelande:
 
- Den som har läst romanen förstår nog att filmen är en konstform som sedan länge ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Så jag har investerat mycket tid i möten med de filmskapare som svärmat kring romanen och nu är jag övertygad om att vi har hittat rätt. Fredrik, Karin och Jens är galna på tre helt olika sätt och det är en stor ära för mig att de ska investera sin galenskap i den här berättelsen.
 
Inspelningarna drar igång någon gång under nästa år. 
 
| 14 mars 2024 09:00 |