Serie

Skribent

Alexander Dunerfors

24 januari 2016 | 12:00

Vem vågar ge grönt ljus till ”Dom jävlarna ska skjutas”?

Andreas Öhman ger oss en uppdatering på tv-seriens status, kanalernas tvivel och Facebook-stödet som känns "fucking fantastiskt".
En av de mest lovande och efterlängtade svenska tv-serierna just nu kämpar fortfarande med att hitta sin kanal och produktionspengar. 

”Dom jävlarna ska skjutas” ska bli ett actionladdat hämnd-drama med komiska undertoner om hur ett gäng tjejer vill skapa rättvisa och åstadkomma ett samhälle där kvinnor respekteras lika mycket som män. Så dom tar lagen i egna händer.

Produktionsbolaget NAIVE beskriver projektet som ”en serie som inte tänker falla in i normen av vad drama ska handla om eller hur kvinnor ska porträtteras.” 

Serien har redan lockat en stor fanbase i sociala medier, och det enbart tack vare en 3 minuters ”pilot-trailer”, som släpptes online i december 2014 med löftet om en cool, svensk hämndsaga som inte liknar mycket annat. Efter ett långt år av utveckling kom så den efterlängtade uppdateringen på Facebook i veckan: ”Nu har äntligen tv-kanalerna börjat lyssna på oss!”

Vi bad regissören Andreas Öhman ("Bitchkram", "Odödliga") att berätta mer om ”Dom jävlarna ska skjutas”.

- Personligen hade jag varit med om flera nära vänner och flickvänner som utsatts för övergrepp som unga. Det har gjort att jag intresserat mig och tagit till mig av den typen av historier under hela mitt liv. Orättvisor äcklar mig, och även om de är svårt att hindra helt så kände jag att jag ville göra något kring detta - jag ville förändra synen. 

- När jag sen var i USA så såg jag plötsligt ett plakat för nya ”Game of Thrones” där det stod ”All men must die” - från det fick jag en idé att göra en TV-serie där kvinnorna tar makten - och slutligen blev det ”Dom jävlarna ska skjutas”. Sen har jag haft en enorm hjälp av producenter, skådespelare, team och människor runt omkring mig som gjort att det blev vad det sen blev.

Hur lät tv-bolagens första reaktion?

- Alla tycker det är imponerande med pilot-trailern och Kickstarter. Att det är intressant och alla tar till sig och tycker det är viktigt, men eftersom detta är så långt ifrån något kanalerna tidigare gjort så är det som om ingen vågade ta i det riktigt. Dom sa att var för smalt - när det i själva verket för mig varit det projektet där jag märkt allra mest impact från alla åldrar och håll. Det har verkligen nått ut. Det är klart att kanalerna kan känna att på papperet går det inte ihop och känns riskfyllt. Men just för att det sticker ut på så många sätt, så kommer det märkas och inte bara försvinna in i mängden som en rad andra serier, och jag tror kanalerna börjat inse det. 

Vad kommer få dem att ge grönt ljus?

- Ju mer vi kan presentera över hur serien utvecklas och hur mycket det går att göra kring konceptet och karaktärerna - desto mer lyssnar de. Sen är det klart att dom också märker det enorma engagemang från publiken samt att vi bakom produktionen inte ger upp - och att inte ge upp är en enorm styrka för att få ens vision igenom. Till slut fattar folk att man verkligen brinner för det.Planen är att spela in ”Dom jävlarna ska skjutas” i åtta timslånga avsnitt. I rollistan finns bland andra Stina Ekblad, Cecilia Forss och Nanna Blondell - samma gäng som i trailern. I varje avsnitt hamnar fokus på en ny karaktär, hennes bakgrundshistoria och hur hon blev en del av Vargarna. 

- Såväl längden som antal avsnitt är hyfsat flexibelt med vår storyline och vårt koncept som vi utvecklat. Det kommer oavsett vara en fy helvetes final, det kan vi lova, säger Andreas Öhman.

- Givetvis har vi en tanke om att göra säsong 1 som en fullständig och total helhet, men vi har också en öppning för en säsong 2. Den problematik vi kommer fokusera på i serien och som finns i samhället idag, har extremt mycket att ta upp - och så även våra karaktärers ark.

Hur har mottagandet varit där ute sedan ni släppte trailern för ett år sedan?

- Så bra och stort att det är rörande. Jag har aldrig känt mig så manad att göra någonting i hela mitt liv. Jag känner att det här är en berättelse som folk vill se och livsöden som ska berättas. Förutom ett allmänt starkt stöd på vår Facebook-grupp av alla möjliga människor har vi också fått mail av så många olika tjejer som blivit våldtagna som bara önskar att serien ska bli av. Detta är en viktig serie, men det är också extremt viktigt att den når ut till rätt personer och därför brett. Jag känner att vi kan göra detta så jävla rätt och bra - och att vi kan påverka. Tack vare mottagandet vi fått så har vi stärkts men också blivit mer och mer pushade att göra den här serien.

- Det har gått ett år. Och trots det så var det senaste inlägget det mest populära vi lagt ut på vår Facebook-grupp. Det finns en enorm styrka i människors engagemang och det känns fucking fantastiskt i denna värld av mörker.


| 24 januari 2016 12:00 |