Film

Skribent

MovieZine

10 november 2019 | 12:00

"And Then We Danced" nominerad till European Film Awards

"And Then We Danced", "Aniara" och "Gräns" är med och tävlar om det europeiska filmpriset.
I helgen avslöjades nomineringarna till European Film Awards (EFA). Levan Akins film "And Then We Danced" är nominerad i två kategorier, bland annat Bästa skådespelare för Levan Gelbakhiani.

Gelbakhiani spelar den unge Merab som dansar i det strikt konservativa georgiska nationalkompaniet, och förälskar sig i den karismatiske Irakli, nykomling i danstruppen. Gelbakhiani, som gör sin långfilmsdebut i "And Then We Danced", tävlar i sin kategori mot tungviktare som Antonio Banderas.

– Jag hade aldrig kunna drömma om när jag spelade in den här filmen att den skulle omfamnas på det här viset. Jag spricker av stolthet för Levan Gelbakhiani som så modigt ställde upp på att vara med i filmen som vi genomförde mot alla odds. Han är både en förebild och en inspiration för mig, säger filmens regissör och manusförfattare Levan Akin i ett pressmeddelande.

I veckan hade "And Then We Danced" premiär i Tbilisi, Georgien. Något som har uppmärksammat mycket i svensk och internationell press då homofientliga krafter hotat och trakasserat de som ville besöka biograferna.

Filmen har också utsetts till Sveriges Oscarsbidrag.
 
 
Övriga nominerade svenska filmer är Pella Kågerman och Hugo Liljas "Aniara", samt Ali Abbasis "Gräns".

"Aniara" är nominerad i kategorin European Discovery. Priset går till långfilmsdebutanter och delas ut av FIPRESCI, den internationella sammanslutningen av filmkritiker.

"Gräns" är nominerad till publikpriset EFA People's Choice Award. Priset röstas fram av filmintresserad allmänhet över hela Europa och röstningen avslutades häromveckan.
| 10 november 2019 12:00 |