Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 augusti 2019 | 09:04

"And Then We Danced" är Sveriges Oscarsbidrag 2019

Levan Akin står bakom årets svenska Oscarskandidat - ett gaydrama på georgiska.
I morse presenterades årets svenska Oscarsbidrag under en presskonferens i Malmö. Det blir "And Then We Danced" som skickas in till kategorin Best International Feature Film, och har en chans att tävla på Oscarsgalan 2020.
 
"And Then We Danced" utspelar sig på ett danskompani i Tiblisi, där två manliga dansare får upp känslor för varandra. Men det är naturligtvis strikt tabu i så pass konservativa kretsar.
 
 
Regissören Levan Akin ("Cirkeln") är överväldigad av all uppmärksamhet som filmen har fått sedan premiären i Cannes i våras.

- Det är häftigt, för det är en väldigt liten film. Vi gjorde den med små resurser, och hade aldrig en tanke på att vi skulle komma och stå här framför er idag. Allting med filmen har varit en overklig resa. Förra året vid den här tiden hade vi inte ens finansieringen på plats. Vi började filma i oktober, så det har gått jättefort. Jag har inte riktigt hunnit processa allting, berättar han under presskonferensen:

”And Then We Danced” är en svensk-fransk produktion inspelad på georgiska, dock utan något finansiellt stöd från Georgien:

- På grund av filmens innehåll har vi inte fått något stöd därifrån. Det är såklart jättetråkigt för oss, men det var också därför vi gjorde den här filmen och kände att den var viktig. Inte bara för Georgien, utan för hela världen som är ganska uppdelad just nu.

I november blir det dock premiär i Georgiens huvudstad Tiblisi, där många är nyfikna. Akin hoppas på ett varmt mottagande i hemlandet och världen över:

- Den har ju fått ett enormt stöd i Georgien också, framför allt i media. Georgien är uppdelat, så det finns också enormt mycket support för den här filmen och många som vill se den. Jag tror på en väldigt positiv och kärleksfull respons.
 
 
Så sent som igår kväll belönades "And Then We Danced" med priset för Bästa film på Carl International Film Festival i Karlskrona. Det fina gaydramat hyllades stort efter sin världspremiär i Cannes i maj, och har bara börjat sitt segertåg världen över. Möjligen är filmen lite för anonym för att utmana mer etablerade filmskapare och större titlar på Oscarsgalan, men vi håller hur som helst tummarna för Akin och hans fantastiska skådisar.
 
De två andra kandidaterna som den svenska Oscarskommittén valde mellan var "Aniara" och "Quick".

I nästa steg ska filmen tävla mot ett 80-tal bidrag från hela världen. Det första urvalet med cirka nio titlar brukar presenteras i december. Nomineringarna släpps i januari. Oscarsgalan går av stapeln 9 februari 2020.
 

Läs MovieZines recension av "And Then We Danced"

| 28 augusti 2019 09:04 |