Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 maj 2021 | 09:04

Amazon kan köpa MGM för 9 miljarder dollar

Avtalet skulle addera över 4000 filmer till streamingtjänsten Amazon Prime Video.
Filmstudion MGM har varit på jakt efter en köpare i över ett år - redan i början av 2020 ryktades det om Netflix som en potentiell ny ägare. Nu väntar istället Amazon redo med det stora checkhäftet.

Amazon erbjuder runt 9 miljarder dollar för att köpa studion. Ett tecken på att storföretaget satsar hårt på streamad underhållning, skriver Variety. Avtalet kan addera över 4000+ filmer till deras streamingtjänst Amazon Prime Video, som sägs ha 175 miljoner tittare världen över.

I MGM:s gedigna filmbibliotek finns franchiser som James Bond, "Hobbit", "RoboCop", "Legally Blonde", "Tomb Raider" och "Rocky" & "Creed"-filmerna men också klassiska titlar som "När lammen tystnar" och "Fyra bröllop och en begravning". På tv-sidan äger de serier som "The Handmaid's Tale", "Stargate" och "Vikings".
 
Nya Bondfilmen "No Time to Die" är en av MGM:s kommande biotitlar.
 
 
Den klassiska filmstudion Metro-Goldwyn-Mayer grundades år 1924, och blev en av Hollywoods stora spelare under filmens guldera. Stjärnglansen är dock borta sedan länge och MGM har under 2000-talet kämpat med ekonomiska problem, som de klarat med nöd och näppe främst tack vare fortsatta bioframgångar för agent 007.
 
MGM:s katalog med närmare 100 år av filmhistoria skulle ge Amazon starka rättigheter som öppnar upp för nya filmer, tv-serier och spinoffs på välkända och omtyckta karaktärer.
| 18 maj 2021 09:04 |