Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 november 2019 | 21:00

Allt fler Netflix-filmer får svensk biopremiär

Titlar som "The Irishman" och "Marriage Story" visar början på en ny trend.
Förra hösten och vintern rullade Paul Greengrass ”22 July” och Alfonso Cuaróns ”Roma” på svenska biodukar, kort innan sina respektive streamingpremiärer. De var bland de första originalfilmerna från Netflix att visas på bio.

I höst och vinter blir det desto fler premiärer på stor duk för streamingjättens titlar. Den mest efterlängtade är förmodligen Martin Scorseses ”The Irishman”, som rullas ut 22 november, fem dagar innan den släpps på Netflix. Men vi kommer också få se Noah Baumbachs ”Marriage Story” med Scarlett Johansson, och ”The Two Popes” med Anthony Hopkins.
 
Netflix samarbetar bland annat med distributören Scanbox som bokar biografer:

- Vi upplever att det finns en efterfrågan både från vissa biografer för filmerna, men också från en publik som vill ha möjlighet att se dem på en stor duk. Precis som man också gärna går och ser till exempel dokumentärer som visas på biograferna en kort tid innan streamingpremiär, säger Kristina Pesznecker från Scanbox.
 
 
"Netflix är ingen konkurrent"
 
På grund av det korta biofönstret kommer filmerna inte att visas på Filmstaden. Men mindre biografer runt om i landet tar gärna chansen att visa Scorseses och Baumbachs nya på stor duk. En av dem är Bio Rio i Stockholm, som hoppas att bioupplevelsen ska överträffa en filmkväll i soffan:

- För oss är den en självklarhet att ge biopubliken "The Irishman" på en stor duk i en skön salong, och vi är väldigt glada för den möjligheten. Martin Scorsese har arbetat med filmen i flera år och den dynamiska duon Al Pacino och Robert De Niro känns väldigt lovande, berättar Emma af Geijerstam, programproducent på Bio Rio.

- Undersökningar visar även att de som konsumerar film via streamingsajter också konsumerar mer film bio än genomsnittet, därför känns inte Netflix som en konkurrent utan bara ett annat typ av visningsfönster för dem som älskar film. Snarare hjälper det oss att filmerna får större synlighet.
 
 

Kommande Netflixpremiärer på bio:

 
Atlantics - 22 november
The Irishman - 22 november
Marriage Story - 29 november
The Two Popes - 13 december
 
Hitta visningstider och din närmaste biograf på Bio.se.
 
Streama film hemma eller gå på bio - vad föredrar ni? Kommentera nedan.
| 18 november 2019 21:00 |