Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

6 februari 2015 | 16:00

Allt du behöver veta om "Better Call Saul"

Inför premiären av "Breaking Bad"-spinoffen på söndag/måndag kommer här en behändig guide.

* Grundfakta: 


"Better Call Saul" är en prequel till "Breaking Bad" skapad av Vince Gilligan och Peter Gould. Serien utspelar sig sex år före mötet med Walter White (Bryan Cranston) och handlar om brännsvinsadvokaten Saul Goodman (Bob Odenkirk) INNAN han blev Saul Goodman. På den tiden han hette Jimmy McGill och hankade sig fram. Första säsongen består av 10 avsnitt.

* Skådespelarna:


Precis som Bob Odenkirk ska Jonathan Banks reprisera sin roll som "fixaren" Mike Ehrmantraut från "Breaking Bad". Därtill ska "Spinal Tap"-legenden Michael McKean spela Goodmans äldre bror Chuck, som tvingats sluta sitt jobb på en advokatfirma på grund av mental ohälsa. 

Dessutom ingår Patrick Fabian, Rhea Seehorn, Michael Mando, Julie Ann Emery, Jeremy Shamos och Kerry Condon i skådespelarensemblen.

* Karaktärerna:Första dan på jobbet:* Trailern:* Recensionerna:


Förhandssnacket har varit överlag positivt. Om man kollar recensionerna som Metacritic samlat så har "Better Call Saul" fått ett snitt på 75 av 100, vilket är högt över medel, av proffstyckarna. 

Hitfix-recensenten Alan Sepinwall kallar den "lovande" och skriver bland annat: "Även om jag började titta på "Better Call Saul" som en skeptiker har de tre första avsnitten gjort ett fan av mig, i alla fall till största delen. Där finns vinkningar till föregångaren [...] men Saul lär sig snabbt att fungera på egen hand."

* Framtiden:


Redan innan första säsongen var färdiginspelad förnyade sändande kanalen AMC serien med en andra säsong bestående av ytterligare 13 avsnitt. Så räkna med mer Saul!

*Kuriosa:


I början var det mycket snack om att både Bryan Cranston och Aaron Paul, som spelade Walter White och Jesse Pinkman i "Breaking Bad" skulle gästa serien, men så blir det inte då skaparna vill att serien ska kunna stå på egna ben. Däremot ska Cranston regissera ett av avsnitten i första säsongen och det är inte uteslutet att de bägge dyker upp längre fram, i en senare omgång.

*Premiären:


Söndag den 8 februari i AMC, USA. Måndagen den 9 februari i svenska Netflix. Del två läggs upp redan dagen därpå, på tisdagen den 10 februari och därefter dyker ett nytt avsnitt upp på Netflix varje tisdagsmorgon. 
| 6 februari 2015 16:00 |