Film

Skribent

Anders Eklöf

30 september 2021 | 16:00

Allt du behöver veta inför "Venom: Let There Be Carnage"

Vad hände egentligen i "Venom" från 2018 och vem är Cletus Kasady? MovieZine hjälper dig bli förberedd inför premiären av "Venom: Let There Be Carnage".
Den 28 oktober är det dags för Eddie Brock (spelad av Tom Hardy) att trä på sig symbioten igen, då det är datumet då "Venom: Let There Be Carnage" har biopremiär i Sverige. 
 
Den här gången får den sociopatiske seriemördaren Cletus Kasady (spelad av Woddy Harrelson) tag på den ännu farligare utomjordiska symbioten kallad Carnage och flyr från fängelset, efter att Eddie Brock intervjuat honom som ett försök att blåsa nytt liv i sin slocknade karriär som reporter. 
 
Eddie Brock och symbioten får helt enkelt ta sig i kragen och försöka stoppa den numera ännu farligare seriemördaren som härjar loss i San Francisco, som charmar och får hjälp av mutanten Shriek (spelad av Naomie Harris). 
 
Inför "Venom: Let There Be Carnage" hjälper MovieZine dig att minnas vad som hände i den första filmen och förklarar vilka karaktärer du bör hålla koll på. 
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vad hände i "Venom" (2018)?

 
I inledningen får vi veta att företaget Life Foundation hittat en komet täckt av symbiotiska livsformer. De tar med sig fyra exemplar till Jorden, varav en flyr och får skeppet att krascha. De hittar de resterande tre och transporterar dem till sin anläggning i San Francisco, där de upptäcker att symbioterna bara kan överleva om de sitter på en annan levande varelse, som ofta får dödlig utgång. 
 
När journalisten Eddie Brock får tag på dokument från sin hustru Anne Weying (Michelle Williams) som avslöjar att företaget sysslar med farliga experiment på människor, bestämmer han sig för att konfrontera deras vd Carlton Drake. Det hela slutar med att både Eddie och Anne förlorar sina jobb, samt att de avslutar sitt äktenskap. 
 
Sex månader senare blir Brock kontaktad av en av företagets forskare, som inte gillar deras metoder. När han fått hjälp att ta sig in i anläggningen upptäcker han att en av hans vänner är en av försökskaninerna, som plötsligt dör när han försöker rädda henne. Efter att han flyr börjar han uppvisa märkliga sjukdomssymptom. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Eddie söker hjälp hos Anne och hennes nya pojkvän, Dr Dan Lewis, som upptäcker att symbioten har parasiterat sig på honom. Samtidigt dör de resterande symbioterna under experiment hos Life Foundation.  
 
Efter att företaget skickat soldater på Brock för att återta symbioten, manifesterar sig varelsen runt hans kropp som ett monster. Den introducerar sig senare som Venom, som förklarar att de letar efter planeter där de kan hitta invånare att käka upp. Venom går med på att låta Brock leva om han hjälper honom att uppnå sitt mål. Eddie får senare veta att symbioten långsamt förruttnar hans organ, vilket leder till att Anne hjälper honom att separera från varelsen. Kort därefter blir han tillfångatagen av Carlton Drakes män. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Samtidigt dyker den fjärde symbioten upp, Riot, som tar sig till San Francisco. Den binder sig samman med Carlton Drake, som går med på att ta sig ut i rymden för att hämta de resterande symbioterna till jorden. Anne sammansluter sig motvilligt med Venom för att rädda Brock. När de är återförenade berättar Venom att han istället vill skydda jorden från hans syskon. Efter en slutstrid dör Riot och Drake. 
 
Efter händelserna tror Anne att Venom dog under striderna, när de i verkligheten fortfarande är sammanslutna och skyddar San Francisco från kriminella, samtidigt som han återvänder till journalistiken. 
 
Efter eftertexterna får vi se en scen där Eddie blir inbjuden att intervjua den fängslade seriemördaren Cletus Kasady, som lovar ett blodbad ("carnage") om han lyckas fly. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vem är Cletus Kasady/Carnage?

 
Karaktären Carnage introducerades i serietidningen "The Amazing Spider-Man" #361 från 1992, som en mörkare version av Venom. Figuren skapades delvis på grund av den enorma popularitet som Venom hade uppnått, samtidigt som Eddie Brock blivit något mer av en antihjälte än Spindelmannens värsta fiende. 
 
Att det blev seriemördaren Cletus Kasady som fick symbioten beror på att Eddie Brock delade fängelsecell med honom under en period. När Eddie lyckas fly från fängelset lämnade symbioten en avkomma i cellen, som fäster sig vid Cletus och förvandlar honom till den blodtörstiga Carnage. Då Cletus är en seriemördare blir Carnage en än långt mycket mer våldsammare och farligare motståndare än Venom. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I följetången "Maximum Carnage" från 1993 samlar Carnage ihop ett gäng andra skurkar (bland annat Shriek) för att skapa kaos och lämna döda kroppar efter sig i New York City. Spindelmannen samarbetar med bland annat Venom, Captain America, Cloak and Dagger, Iron Fist och Morbius för att stoppa blodbadet.
 
Sedan dess har Carnage-symbioten mest suttit på Cletus Kasady, men även andra värdar som Norman Osborn (Green Goblin). Han har även en stor roll i "Absolute Carnage"-eventet i serietidningarna, som är en avgörande anledning till att den stora nya Marvel-skurken Knull dyker upp och vill ta över jorden. 
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vem är Shriek? 

 
I "Venom: Let There Be Carnage" vet vi att karaktären Shriek (spelad av Naomie Harris) även kommer dyka upp, som i serietidningarna har en väldigt speciell relation till Carnage. 
 
När Frances Louise Barrison var liten kallade hennes mamma henne överviktig, vilket fick henne att ta till droger som även gjorde henne fixerad vid tanken att att själv få barn någon gång. Allt detta ledde till att hennes mentala hälsa skadades, hon blir skjuten i huvudet av en polis och till sist fångad i superhjälten Cloaks "Darkforce Dimension", som väckte hennes latenta mutant-krafter. 
 
 
I "Maximum Carnage" hittar Carnage Shriek på mentalsjukhuset Ravencroft, som följer med på mordvågen. Tillsammans med de andra skurkarna de samlar ihop blir de något av en familj, där Shriek och Carnage representerar föräldrarna. Sedan dess har de varit något av ett par, även om hennes känslor inte riktigt har bemöts lika starkt från seriemördaren. 
 
Shriek har kraften att manipulera ljud och då framförallt genom att skrika väldigt högt med destruktiva resultat (som vi även ser i trailern för "Venom: Let There Be Carnage"). Utöver det kan hon även framkalla starka känslor hos sina offer, samt levitera. 
 

Vilka Marvel-filmer bör man ha sett? 

 
Egentligen bara "Venom" från 2018, då de här filmerna är producerade av Sony och inte Disney, vilket gör att Eddie Brock och gänget inte tillhör Marvel Cinematic Universe (MCU).
 
Det här är även anledningen till att Spider-Man inte har något med symbioten att göra. I serietidningarna (och filmen "Spider-Man 3" från 2007) ansluter sig symbioten först till Peter Parker och därefter till Eddie Brock, vilket gör att Venom har liknande utseende och superkrafter som superhjälten. 
 
Den kommande "Morbius" av svenska Daniel Espinosa med Jared Leto i huvudrollen, "Kraven the Hunter" och en rad andra projekt tillhör dock samma universum. 
 
Vad tyckte du om den första "Venom"-filmen? Ser du fram emot "Let There Be Carnage"?
 
| 30 september 2021 16:00 |