Film

Skribent

Patrik Linderholm

30 augusti 2021 | 17:00

Allt du behöver veta inför "Shang-Chi"

Det har blivit dags för Marvels senaste hjälte att göra entré. Men vem är egentligen Shang-Chi?
Efter att ha rensat undan lite i Marvels laguppställning är det nu hög tid att introducera några nya hjältar i stallet. Först ut av de nya karaktärerna i den fjärde fasen av MCU är Shang-Chi. Här har vi samlat allt du behöver ha koll på inför “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vem är Shang-Chi?

 
Shang-Chi skapades av skribenten Steve Englehart och tecknaren Jim Starlin, och gjorde sin debut i Marvels serietidningsvärld i december 1973. Trots att Shang-Chi är en originalkreation av Englehart och Starlin så skapades han i samband med att Marvel Comics köpte rättigheterna till karaktären Dr. Fu Manchu, känd från författaren Sax Rohmers pulpromaner. Shang-Chi introducerades som Fu Manchus son, som ända sedan födseln tränats inom diverse kampsporter för att bli det ultimata vapnet. Shang-Chi är även kraftigt inspirerad av tv-serien “Kung Fu” och karaktären Kwai Chang Caine, som Marvel försökte få rättigheterna till innan man till slut fick nöja sig med Fu Manchu.
 
Till skillnad från många andra hjältar har Shang-Chi inget superhjältenamn eller alter ego, men genom åren har han även kallats "Master of Kung Fu" och "Brother Hand". Shang-Chi besitter heller inga övermänskliga krafter eller speciella vapen, utan förlitar sig på sin oerhörda skicklighet inom diverse kampsporttekniker.
 
 Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vad är de tio ringarna?

 
I Marvels filmuniversum är “the Ten Rings” namnet på den terroristorganisation som redan i den första “Iron Man”-filmen tog Tony Stark tillfånga och praktiskt taget skapade Iron Man. Efter det har gruppen nämnts i förbifarten i bland annat “Iron Man 2” och “Ant-Man”. I “Iron Man 3” gjorde organisationen en comeback, där ledaren The Mandarin – en ärkefiende till Iron Man i serierna – äntligen skulle göra debut. The Mandarin och hans the Ten Rings visade sig dock bara vara en påhittad front, iscensatt av Tony Starks rival Aldrich Killian där den avdankade skådespelaren Trevor Slattery (Ben Kingsley) fått den otacksamma (och djupt problematiska) rollen som terroristledaren.
 
I serierna syftar “the Ten Rings” på tio fysiska ringar, som även dessa förknippas med The Mandarin. Utan att gå allt för djupt i det kaninhål som är serietidningsmytologi så är ringarna i serierna cylindrar som innehåller själarna av kosmiska krigare, som hamnar i (eller snarare på) The Mandarins händer efter att ett Makluanskt skepp kraschar i Kina. De artefaktiska ringarna ger The Mandarin enorma krafter som han använder för, tja, onda grejer.
 
I “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” syftar titeln både till terroristorganisationen, som här leds av den “riktiga” Mandarin – Xu Wenwu, samt tio fysiska ringar. Ringarnas mytologi skiljer sig dock såväl i utseende som mytologi från serierna. Här är de tio ringarna så pass stora att de bärs som armband istället för på fingrarna (kanske ett sätt att distansera sig från Thanos “infinity gauntlet”). Deras ursprung är höljt i dunkel, men spås i alla fall vara tusentals år gamla och besitter en oerhörd kraft.
 
 Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vem är skurken?

 
Den största skillnaden i Marvels uppdaterade porträttering av Shang-Chi är att Dr. Fu Manchu – en rasistisk stereotyp som sedan långt tillbaka varit starkt ifrågasatt – här är ett minne blott. Istället är det den faktiska ledaren av the Ten Rings – som inte heter The Mandarin – som är Shang-Chis far.
 
Xu Wenwu, som spelas av den kinesiska ikonen Tony Leung, fick för tusentals år sedan kontroll över de fysiska tio ringarna och påbörjade sitt imperium som sedermera kom att bli organisationen the Ten Rings. I sin jakt på den mytomspunna staden Ta Lo möter han Jiang Li, en av stadens beskyddare, och blir förälskad. Tillsammans får de två barn, Shang-Chi och hans syster Xialing, och det är här berättelsen i “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” tar sin början.
 
 Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vilka Marvel-filmer behöver man ha sett?

 
“Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” utspelar sig efter händelserna i “Avengers: Endgame”, så en viss förståelse kring den större berättelsen i MCU är att föredra (vet du inte vad “the Blip” syftar på får du hemläxa). Men i övrigt är berättelsen i “Shang-Chi” relativt fristående från resten av Marvels filmuniversum. Den största kopplingen är till tidigare nämnda “Iron Man” där de tio ringarna nämns första gången och “Iron Man 3” där vi får stifta bekantskap med Mandarin-bedragaren Trevor Slattery.
 
För de som vill ha lite extra uppbyggnad kring Ben Kingsleys karaktär kan man även kolla in kortfilmen “All Hail the King”. Även “Doctor Strange” kan vara bra att ha sett, men inte nödvändig att se om just för denna film. En kort blinkning till “The Incredible Hulk” görs också, men den är så pass liten att det inte är nödvändigt att bry sig om.
 
“Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” har biopremiär den 1 september.
| 30 augusti 2021 17:00 |