Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

15 juli 2016 | 23:00

Allt du behöver veta från kvällens stora "Rogue One: A Star Wars Story"-panel

Vilka var där? Vad offentliggjordes? Vad visades upp? Vi har svaren.
Vi samlades i den stora huvudsalen på "Star Wars"-mässan för att få ta del av det allra senaste kring Gareth Edwards kommande "Rogue One: A Star Wars Story". Gwendoline Christie från "Star Wars: The Force Awakens" och "Game of Thrones" agerade konferencier, och hon hade en diger skara gäster med sig. Gareth Edwards var såklart där, likaså Lucasfilm-chefen Kathleen Kennedy och alla skådisar, från Felicity Jones till Forest Whitaker. 

Det första som visades upp när vi satt oss tillrätta var den ytterst välbekanta förtexten till klassiska "A New Hope", men ungefär mitt i texten började bilden hacka och musiken förändras. Hela den positiva känslan från intromusiken förbyttes till något långt mycket mer otäckt. Därefter drog intervjuerna igång. 

Alla skådisar fick chansen att tala om sina enskilda karaktärer, och först ut var såklart Felicity Jones som spelar huvudrollen Jyn Erso. Hon fick frågan hur Erso skiljer sig från andra "Star Wars"-karaktärer vi har fått se.-  Jag känner att en av de stora skillnaderna är att Jyn, till skillnad mot Luke och Rey, inte är en karaktär som frågar sig: "Vem är jag? Var kommer jag ifrån?". Vi vet allt det om henne. Vi vet var hon kommer ifrån och det faktumet sätter igång handlingen, då hon istället letar efter ett syfte, och en mening.

Diego Luna stod näst på tur för att prata om sin karaktär, Cassian Andor:- Han arbetar med spaning för rebellerna, och själva teamet börjar med honom och Jyn. Det uppstår mycket konflikter och irritation, och det är Cassian som får reda ut det. En av Cassians allra viktigaste bundsförvanter är en droid. En droid från Imperiet, som har omprogrammerats av rebellerna, vars namn är K-2SO. Det är förmodligen Cassians bästa vän. Eller enda vän.

För första gången fick vi alltså reda på vad Alan Tudyks robotkaraktär heter, och han fick fortsätta med att berätta hur det är att spela en droid i en "Star Wars"-film:- Jag är 215 centimeter lång och svart i filmen, vilket känns som personen jag egentligen alltid har varit inombords. K-2SO är den typen av droid som man kan be göra något, men han kommer verkligen inte att göra det. Han blev nämligen inte riktigt "rätt" i skallen när han blev omprogrammerad. Han säger vad han tänker och han är väldigt ärlig överlag. Du vet hur gamla människor kan vara? Han är som en sådan. Det var jättekul att spela honom.

Riz Ahmed, mest känd från "Nightcrawler" och serien "The Night Of", fick frågan vad som fick honom att hoppa på "Star Wars"-tåget:- Jag tänkte att det kanske vore bra att mixa upp det lite med en film som fler människor än en, han som ropade nyss, kommer att se. Vem vill inte göra den här typen av filmer? De attraherar verkligen de största talangerna inom alla områden. Och Alan Tudyk, då. Min karaktär Bodhi är en pilot, och han arbetar för Imperiet. Ni vet, folk arbetar ibland för stora organisationer utan att hålla med om allting de står för. Och i filmen börjar han så att säga ifrågasätta sin... karriärsrådgivare.

Sedan var det Forest Whitakers tur, som spelar karaktären Saw Gerrera:- Saw är en rebellkrigare, som har krigat i åratal. Han har lett en grupp rebeller som varit väldigt extrema, och han är villig att göra vad som än krävs för att rädda världen.

Gareth Edwards fick frågan om hur det gick till när han för första gången träffade George Lucas, och om den åldrade legendaren någonsin besökte inspelningarna:

- Jag fick ett samtal från en av producenterna som sa: "Gissa vem som kommer på besök på måndag?", och jag svarade bara på skämt: "George Lucas?". Han sa ja, och jag sa "Shit!". Så jag ägnade hela resten av helgen åt att bara förbereda mig inför mötet. Men jag blev rätt överraskad tillslut för han är den snällaste mannen man kan tänka sig, och han har massor av humor. Och det var oerhört surrealistiskt att visa upp en "Star Wars"-film för George Lucas. 

Mads Mikkelsen fick komma till tals när Gwendoline Christie påtalade att det nu blivit känt att hans karaktär Galen Erso de facto är Jyns far. Vi fick dessutom se en bild på honom för första gången. Men vem är egentligen Galen? Mikkelsen svarade:- Min karaktär är en "person of interest", och många spanar på honom. Han är en forskare, och en uppfinnare. Han uppfann en sak som var så vacker och fantastisk att den hade makten att förändra universum, men det är allt jag kan säga.

Ben Mendelsohn, som spelar skurken Krennic i filmen, hade tidigare under panelen kommit inmarscherandes i full kaptensmundering med ett koppel av dödstrupper bakom sig, men kom en stund senare in på scenen i vanliga kläder för att svara på några frågor.- Krennic är smartare än de flesta av sina föregångare, och han är mer uppfinningsrik. Han är kanske lite sexigare än vissa av dem också.

Efter intervjuerna och visningen av bakom kulisserna-klippet som vi skrev om tidigare idag (och en ytterligare bekräftelse på att Darth Vader kommer att vara med i filmen), blev det så äntligen dags för det som vi alla väntat på; en ny trailer. Kathleen Kennedy klev upp på scenen och bad oss om att inte filma med våra mobiler, varpå en helt ny trailer drog igång framför våra ögon. När den får premiär för alla som inte var på mässan återstår att se (livestream-kamerorna hade slutat filma), men min spontana reaktion på klippet var något i stil med ståpäls på hela armarna och ett stort leende i ansiktet. Jag tycker att den var bättre än den första trailern för filmen, helt klart. Mina förväntningar steg ordentligt i takt med att panelen fortgick, för det kändes verkligen tydligt att en stor dos kärlek och omtanke gått in i skapandet, och det som visades upp såg också riktigt, riktigt, bra ut. För min del kan december inte komma fort nog nu.

PS. Du missade väl inte den nya postern?


| 15 juli 2016 23:00 |