Serie

Skribent

Patrik Jonsson

10 mars 2016 | 18:00

Alla dessa satans tv-spinoffer

Att en tv-serie, eller film, tilldelas en spinoff då och då är väl något vi helt enkelt får acceptera och leva med, men vart går egentligen gränsen?
Nu är det inte så att jag fullständigt avskyr spinoffer, ibland kan de ju faktiskt bli förbaskat lyckade. Till och med så pass att man ibland glömmer att serien ifråga egentligen är just en spinoff. Exempel på riktigt lyckade och framgångsrika spinoffer är "Frasier" (som följde "Cheers!"), "Boston Legal" ("The Practice") "Millennium" ("The X-Files") och på senare tid även "Better Call Saul" ("Breaking Bad"). Gällande de två sistnämnda är det ju absolut inte så att att man direkt glömt vare sig "The X-Files" eller "Breaking Bad", två oerhört kända serier, men just dessa spinoffer får ändå ses som lyckade produktioner.

Vad det gäller misslyckade spinoffer är de, kanske inte helt långsökt, så otroligt många fler. Apropå "The X-Files" hade den ytterligare en spinoff kallad "The Lone Gunmen" som istället floppade med dunder och brak. De kanske skulle nöjt sig med EN spinoff? Förmodligen. Det är också just detta jag vill komma lite in på, hur jäkla många spinoffer kan man egentligen göra på en tv-serie innan bägaren skvalpar över fullständigt? Enligt mig finns en gräns, jag tycker nämligen att man i cirka nittionio fall av hundra ska hålla sig till EN spinoff per tv-serie.

En herre som förmodligen inte alls håller med mig och som väl får räknas som lite av en tungviktare i sammanhanget är tv-serieskaparen Dick Wolf. Denna man har nämligen en närmast sjuklig benägenhet att spotta ur sig spinoffer. Det började redan med "Law & Order" som fick minst fem spinoffer ("SVU", "U.K.", "Trial by Jury", "L.A." & "Criminal Intent"). Nu har dock Wolf fått igång ännu en hysterisk spinoffabrik, vi snackar "Chicago Fire" (2012). Redan 2014 kom "Chicago P.D.", året därpå "Chicago Med" och nu till hösten kommer "Chicago Law". Knappt fyra år och redan tre spinoffer, sammanlagt fyra serier, måste vara något slags rekord. Spinoffer som dessutom bara blir sämre och sämre ju fler de blir. 

Kommer nu herr Wolf att ge sig efter "Chicago Law"? Knappast. Om karln ändå kunde göra några roliga, originella och varför inte absurda satsningar istället för dessa trista och förutsägbara teman? Jag tänker nu därför ta tillfället i akt och ge honom lite förslag på kommande spinoffer. Snart i en tv nära dig!"Chicago Black"

Må de vila i frid, här snackar vi om livet på en begravningsbyrå. Tänk er lite actionthrillerbaserad "Six Feet Under" där de kremerar lik under hot från maffian.

"Chicago White"

Här ska vi istället få följa en hop hysteriska bröllopsfixare. Eftersom det blir ett slags kyrktema även här, bäddar det ju alldeles utmärkt för framtida crossovers med "Chicago Black". Och så levde de lyckliga i alla sina dagar!

"Chicago In Black and White"

Japp ni har det svart på vitt; en tidningsredaktion! Låt pressarna rulla bara. Skvaller, sensationer, chocker, tyskvärme, rysskyla och brittrusk! I "Chicago In Black and White" hörde ni det först!"Chicago Ssschhh!"

Efter en lång kväll med högljudda actionserier kan det vara skönt att koppla av från allt buller och bång. Detta gör man bäst genom att följa personalen på ett av Chicagos mest anrika bibliotek. Glöm dock ALDRIG att lämna tillbaka boken!

"Chicago Clean"

Här ska vi få följa en bunt före detta missbrukare vilka tar oss med till deras AA-möten, psykologsamtal och till ett och annat återfall.

"Chicago Drunk"

I "Chicago Drunk" hamnar de flesta från "Chicago Clean" till slut, många crossovers blir det. Här står en pub i fokus, tänk er "Cheers!" deluxe. Massor av barslagsmål, ilskna dörrvakter, kastade stolar och krossade barspeglar. Ni gör bäst i att inte glömma dricksen!"Chicago Orange"

Här blir det "O.Z." och "Kvinnofängelset" all over again då det har blivit hög tid att besöka ett gäng gallerskakare. Elektriska stolar, giftsprutor, galna fängelsedirektörer, korrupta vakter, de enda med en gnutta ärlighet är fångarna själva. Ja och kom ihåg; don´t drop the soap!

"Chicago Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo and Violet"

I "Chicago Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo and Violet" ska vi få följa en grupp HBTQ-personer och deras fight för rättvisa, jämlikhet och mänskligt värde i Chicago med omnejd. Somewhere over the rainbow är inte alltid himlen så jävla blå!

"Chicago Cough!"

Här ska det bli pinsamt värre då vi i "Chicago Cough!" ska få följa ett gäng skolsköterskor och bråkiga ungdomar på en av Chicagos mest ökända skolor. Här vill man inte få kvarsittning, det är allt jag kan säga."Chicago Nuts"

Precis som det låter ska vi i "Chicago Nuts" få stifta bekanskap med en hel drös av galenpannor då det blivit dags att slå upp portarna till ett av Chicagos mest sinnessjuka sinnessjukhus. "Chicago Nuts" är en tv-serie som får "Gökboet" att likna ett sammanträde hos Mensa.

"Chicago Open Wide"

Det görs alldeles för få tv-serier om tandläkare, tycker ni inte? Detta ska "Chicago Open Wide" därför råda bot på. Bland hiskliga fluortanter, rostiga borrar och förskräckliga andedräkter gör en grupp tandläkare i Chicagos utkanter så gott de kan, helt utan bedövning!

"Chicago And One, Two, Three, Four"

Här ska det bli jazz för hela slanten då vi i "Chicago And One, Two, Three, Four" ska få följa en grupp riktigt coola, hippa och sköna jazzmusikanter då de far runt och jammar bland Chicagos fräsigaste och rökigaste klubbar. Se bara till att hålla takten!"Chicago Moo"

Livet på landet, ja det är vad vi vill ha! Det har blivit hö(g) tid för alla farmare och bönder att göra en entré i våra tv-rutor. I "Chicago Moo" tilldelas vi äntligen den där chansen att få dreggla över en alldeles nylackerad traktor, förlösandet av kalvar och att helt sonika få se rejält folk mocka skit! En spinoff om en veterinärstation, "Chicago Hold Him Still", finns på manusstadiet.

"Chicago Enough!"

Slutligen har vi då kommit till "Chicago Enough!" och jag antar att även ni tycker precis som jag att nu får det väl för f-n vara nog?! Det är korrekt. "Chicago Enough!" ska nämligen kretsa kring en tv-serieskapare som inte kan sluta med att rapa ur sig spinoffer. Han blir förföljd, hotad, hatad och förlöjligad, tänker han dock sluta skriva? Det är frågan, själva twisten.

Nu mina vänner har jag larvat klart, eller larvat och larvat, jag tycker faktiskt inte att mina förslag är så långsökta ändå. Inte med tanke på alla absurda spinoffer som gjorts genom tiderna. Vad f-n tänkte de på? Pengar så klart, men pengar är inte allt, jag vill ju tro att det finns någon slags värdighet också... tror gör man ju dock i kyrkan.

Vad tycker och tänker ni själva? Hur många spinoffer klarar en tv-serie av? Tycker ni det räcker med en, kanske ingen alls? Eller tycker ni oftast att spinoffer blir lyckade hur än många till antalet de blir? Prata av er här nedan och kom gärna med exempel!
| 10 mars 2016 18:00 |