Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 augusti 2015 | 12:00

Alicia Vikander hoppades på biopremiär för ”Ex Machina”

”Den har släppts i de flesta andra länder, utom i Sverige.”
Alicia Vikander hyllas av recensenter för rollen som robot med känslor i ”Ex Machina”. Men som MovieZine tidigare berättat blev det aldrig någon biopremiär i Sverige. Det gör henne mycket förvånad.

Den lågmälda sci-fi-filmen av Alex Garland skulle först ha gått upp på bio i mars. Sedan flyttades den till april. Och bland sommarens stora blockbusters bedömde SF och filmbolaget UIP om att det inte fanns plats.

– Jag blev mycket överraskad när jag hörde det. Det är en film som jag är väldigt stolt över. Den har släppts i de flesta andra länder, utom i Sverige, säger Vikander till Aftonbladet.

– Jag ville verkligen att den skulle visas hemma. Jag erbjöd mig att göra PR. Jag sa att jag kunde komma dit och presentera filmen och gå på vilken premiär som helst. Jag vet inte vad som hände längs vägen.

Ingen större förlust för Vikander, vars karriär går fram i en rasande fart. Nästa vecka ser vi henne i "The Man from U.N.C.L.E." och kort därpå ger hon röst åt Ingrid Bergman i dokumentären "Jag är Ingrid".

En klen tröst för biopubliken är att "Ex Machina" fått två biovisningar. Båda i Göteborg. Dels på filmfestivalen i vintras, dels på kommande Way Out West. Jag har själv försökt övertala distributörerna till att visa den åtminstone i Stockholm, tyvärr utan resultat. Så resten av landet får snällt vänta på DVD-släppet den 17 augusti.
| 7 augusti 2015 12:00 |