Film

Skribent

MovieZine

22 december 2021 | 09:00

Tomas Alfredson står bakom nya Alfons Åberg-filmer

Under 2022 firar den folkkäre sagofiguren Alfons Åberg 50 år. Det firas med tre nya "bokfilmer" i regi av Tomas Alfredson.
2022 är det 50 år sedan den första boken om Alfons Åberg kom ut. Nu har Gunilla Bergströms älskade klassiker blivit tre sprillans nya "bok-filmer" i regi av Tomas Alfredson ("Se upp för Jönssonligan"). Skådespelaren Jonas Karlsson är filmernas berättarröst.

– Jag funderade på vad som skulle hända om jag tog med mig filmfotografen Simon Rudholm och kröp in i en Alfonsbok och filmade av vad vi såg och sedan gjorde en liten film av det hela, säger sagofarbror Tomas Alfredson i ett pressmeddelande.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Regissörens tanke är att varje berättelse ska vara precis som Gunilla Bergström skapat den. Med kamerans hjälp väljer han detaljer, närbilder och vinklar:

- Tillsammans med några vänner byggde vi upp scenerna baserade på illustrationerna från en Alfons-bok som i en miniatyrteater, släpade in en pyttekamera på den lilla scenen och gjorde åkningar, ljussättningar och enklare trix. (...) Det har blivit väldigt fina små berättelser; inte animerade filmer, inte bokuppläsningar – men bok-filmer!

Varje filmpaket består av fyra kortfilmer. Först ut är "Aja baja, Alfons Åberg" med biopremiär 21 januari. Sedan kommer "Bara knyt, Alfons" med premiär 18 februari och sist "Alfons och hemlige Mållgan" med premiär 18 mars.
| 22 december 2021 09:00 |