Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

30 april 2018 | 18:00

Alex Rich briljerar som ung Picasso i "Genius"

Antonio Banderas må vara affischnamnet för den andra säsongen av ”Genius”, men huvudrollen som den spanske konstnären Pablo Picasso delas med amerikansk nykomling.
Alex Rich har synts i bland annat ”True Detective” och ”GLOW”, men kan vara på väg mot sitt stora genombrott tack vare "Genius". Vi åkte till Málaga för att träffa en energisk ung skådis, som fortfarande knappt kan tro att drömjobbet blev hans.

Fick du chansen att jobba ihop med Antonio Banderas för att skapa en gemensam bild av Pablo Picasso?

- Ja, absolut. Det var väldigt trevligt, för Antonio kommer från Málaga precis som Pablo Picasso, och han är enormt passionerad och engagerad i karaktären. Ibland var det en utmaning att koordinera oss. Han och jag kunde filma samtidigt - vi hade två olika uppsättningar av skådespelare, och filmade liksom två olika serier samtidigt. Våra tidslinjer är väldigt åtskilda. När jag inte filmade kunde jag träffa honom på inspelningen, eller så sågs vi på våra lediga dagar för att diskutera olika aspekter av karaktären.

Hur petiga var ni, pratade ni även om små detaljer?

- Absolut, vi var så noggranna vi kunde. Vi tittade på klipp med Pablo för att se hur han stod, hur han rökte, hur han målade och hur han rörde sitt hår... Alla dessa element hjälpte oss att skapa en röd tråd i hans porträtt. Det var viktigt så att publiken skulle kunna se hur han utvecklas och förändras under sitt liv.

Så du spelar Picasso i vilka åldrar?

- När vi börjar är han 17, och jag spelar honom tills han är 40. Vilken gåva det är att få följa någons liv så länge, och visa en förvandling. Vi filmade inte alltid i kronologisk ordning, och kunde hoppa över flera år på samma dag. Det var häftigt att se hur han förändras.
 
Large 844b45e37453ffc121169ddb963dae36 picasso alex05
 
Passion och smärta kännetecknade Picassos liv. Vilken känsla driver dig som skådespelare?

- Både och. Passion och smärta kännetecknar oss båda som kreatörer. En önskan att skildra mänskliga upplevelser. Då måste man vara öppen om sin egna emotionella resa, och låta det genomsyra ens jobb. Man vill skapa något som folk reagerar på, och det lyckades Picasso med på ett väldigt dramatiskt sätt. Hans blå period är väldigt deppig. Hans relationer påverkade hur han såg på världen, och det reflekteras i hans verk. Det tror jag gäller även för alla skådespelare. Man vill vara ärlig i sina roller, man vill använda sig av egna erfarenheter för att beröra dem som - förhoppningsvis - tittar.

En serie som "Genius" måste vara riktigt stort för dig?

- Det är stort...! (Skratt) Det är första jobbet där jag har fått se världen. Vi åkte till Paris, Málaga och Barcelona, sen till Budapest och Malta. Vi har fått filma på otroliga platser i alla de städerna. Min första dag blev jag upphämtad klockan 13 för att åka och filma utanför Sacré-Cœur... En vanlig dag på jobbet, de hade fixat så vi kunde filma utanför Sacré-Cœur. Det var helvilt! Jag är fortfarande överväldigad av hur coolt allt har varit.

Är det svårt att komma tillbaks till den riktiga världen, efter några månader i den bubblan?

- Det kan vara svårt. Jag bearbetar fortfarande mina erfarenheter från den här serien. Livet har inte blivit helt normalt än. Det är märkligt att ha någon som knäpper ens skjorta och knyter ens skor, för att hinna till inspelningen. Jag kan knyta mina egna skor… (skratt) Så udda när man vänjer sig vid sådana saker, jag försöker att låta bli.
 
Large b26863bfb878cb058bbcf58dc4779f6a sex alex rich genius picasso
 
Såg du första säsongen av ”Genius”, om Albert Einstein?

- Absolut! Så spännande! Den första säsongen var exceptionellt snygg, vilket fantastiskt team det är att få jobba med. Första säsongen var otrolig, och jag ser fram emot att följa vår säsong. Fortfarande såhär efter sex månader får jag nypa mig själv, för att jag har fått vara en del av det.

Vad fick dig att vilja bli skådespelare?

- Jag höll på med musik när jag var yngre. All sorts musik intresserade mig, men mest singer/songwriter-stilen. Men jag skadade min röst och undrade vad jag skulle göra nu. Jag sökte efter något nytt. Jag ville berätta historier genom min musik, och hittade detsamma i skådespeleriet. Det blev som en andlig rening för mig, härligt men också frustrerande. Det finns alltid en ny väg att gå. Vare sig man försöker förstå en seriemördare, eller en poet, eller en brottsling, det finns så mycket coolt man kan utforska under trygga omständigheter. Man får leva i en fantasi varje dag, vilket är rätt awesome!

Hur ser dina framtidsplaner ut?

- Jag vet inte…! (skratt) Jag håller det öppet. Jag skulle vilja göra något annorlunda. Det var ett nöje att utforska något så nyanserat, det är varje skådespelares dröm. Den upplevelsen blir svår att följa! Dialekten, resorna, tidseran, den fysiska förvandlingen… Att få allt det i ett och samma jobb - jag känner mig ödmjuk.
 
 
Andra säsongen av ”Genius” sänds på onsdagar på National Geographic.
| 30 april 2018 18:00 |