Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

4 januari 2024 | 14:15

Alex Garlands otäckt aktuella "Civil War" får tidig svensk premiär i april

Filmen om ett modernt inbördeskrig får inte bara premiär här två dagar före USA, den går dessutom upp på IMAX-dukar.
"Civil War" är skriven och regisserad av Alex Garland, som byggt började som romanförfattare men har byggt sig en riktigt intressant filmkarriär med inslag som "28 Days Later" och "Ex Machina". Den nya filmen har nu fått en bekräftad svensk biopremiär den 24 april, två dagar innan den går upp i sitt hemland.
 
Filmen utspelar sig under ett snabbt eskalerande inbördeskrig i ett modernt USA. 19 amerikanska delstater har brutit med staten och strider pågår landet runt.
 
"Civil War" följer en grupp journalister med Kirsten Dunst ("Melancholia" och "The Power of the Dog", där hon spelade mot Jesse Plemons som även han dyker upp här) i spetsen, som försöker ta sig genom striderna och till Washington DC, samtidigt som USA:s president (Nick Offerman från bland annat "Parks and Rec") för öppet krig mot de utbrytande delstaterna. 
 
Det lär inte komma som någon större överraskning att trailern till "Civil War" väckte uppmärksamhet i USA. med tanke på det polariserade läget där och de otäcka paralleller man kan dra till diskussioner och prat om mardrömsscenarion som pågått i flera år. Med tanke på att det är valår därborta lär knappast diskussionerna avtar, i kölvattnet av filmens premiär.
 
"Civil War" får biopremiär över hela landet den 24 april, och går upp på IMAX i Göteborg och Stockholm.
 
 
| 4 januari 2024 14:15 |