Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 mars 2024 | 09:40

Se Al Pacinos stora tabbe under Oscarsutdelningen till Bästa film

Den ikoniska skådespelaren skulle dela ut den sista och viktigaste Oscarsstatyetten under nattens gala. Men han glömde en väsentlig sak...
Uppdaterad 13 mars, se slutet av artikeln.
 
Valet av den som ska presentera och dela ut Oscarsstatyetten för Bästa film går ofta till ett prestige- och ärofullt namn. I detta fall skådespelarlegenden Al Pacino, som själv har en Oscar för ”En kvinnas doft” (1992). Men han är även uppe i åldern - 83 år - och det kan ha varit en anledning till en mindre tabbe i utdelningen.
 
Det traditonella är som i utdelningen av samtliga priser att namnge de nominerade filmerna innan man öppnar kuvertet med vinnarens namn. Men Pacino gick rätt på kuvertet, öppnade och läste:
 
- Mina ögon ser ”Oppenheimer”.
 
Detta berövar möjligen något av spänningen i processen samt filmernas chans att namnges en sista gång innan galans slut. Å andra sidan var Christopher Nolans film som vinnare knappast en överraskning och det är långt ifrån så illa som när Warren Beatty och Faye Dunaway ropade upp fel vinnare 2017.
 
Reaktionerna på Twitter lät inte vänta sig, där man påpekade det både kaotiska och nonchalanta i skådespelarens ”presentation”:
 
 
 
 
 
Uppdatering: I ett uttalande (via Unilad) säger Al Pacino att det var ett medvetet val att inte räkna upp de nominerade filmerna:
 
- Jag vill bara klargöra att det inte var min avsikt att utelämna dem, utan snarare ett val av producenterna att inte dem säga dem igen eftersom de lyftes fram individuellt under hela ceremonin.
 
Han får stöd av producenten Molly McNearney, som säger att beslutet var kreativt och handlade om tid:
 
- Vid  slutet av showen har du sett videoklipp med alla 10 bästa filmerna. Folk vill bara höra vem som vinner och de är ganska redo för att showen ska vara över. Det var i alla fall vad vi förväntade oss.
 
Du kan se klippet nedan:
 
| 11 mars 2024 09:40 |