INTERVJU

Skribent

Alexander Kardelo

17 februari 2022 | 16:00

Adam Pålsson: "Wallander är lite mindre rookie i säsong 2"

Netflix-premiär för fristående "Young Wallander: Killer's Shadow" med Adam Pålsson åter i huvudrollen som Kurt Wallander.
Malmö-snuten Kurt Wallander har med tv-serien "Young Wallander" blivit internationell. Den engelskspråkiga deckaren tar Henning Mankells historier om svenska brott ut till en global publik, och även om Netflix sällan släpper några tittarsiffror har skådespelaren Adam Pålsson fått fina kommentarer från tittare över hela världen. För MovieZine berättar han om hur karaktären har mognat till denna säsong. 
 
Känns det lättare att lansera en säsong två än en helt ny serie?
 
- Ja, verkligen. Det känns spännande! Vi har fått en möjlighet att ta den världen vidare och bredda perspektivet. Istället för bara Wallander handlar det mer om Wallander, Rask, Reza... Det är ett rikare universum med mer fokus på relationerna mellan karaktärerna. Det tycker jag är en intressant utveckling. Men Wallander utvecklas också och mognar som polis, vilket var kul. Det var en spännande säsong att göra.
 
Hur har du kunnat utveckla Kurt som karaktär?
 
- Mycket av det Wallander lär sig som polis i första säsongen får han användning av från andra hållet i säsong två, gentemot sina kamrater som begår samma misstag som han gjorde. På det sättet är Wallander lite mer senior och lite mindre rookie. 
 
Undertiteln "Killer's Shadow" antyder nästan att det här är som en fristående miniserie?
 
- Man kan utan problem hoppa direkt in i andra säsongen. Det är ett helt nytt fall. Jag har inte sett den färdiga säsongen än, men jag fick en känsla när vi spelade in att formen var lite mindre stram den här gången. Att det känns lite friare i vad vi berättar och hur vi berättar det. Hur vi jobbar med tillbakablickar och så. Det kändes roligt, med Jens (Jonsson) och Mani (Maserrat) som regissörer.
 
 
Det är ändå svenska regissörer, och du är svensk. En del tittare var lite förvirrade när de satte igång "Young Wallander" och hörde er prata engelska under första säsongen. Men hade det här kunnat göras som en svensk serie?
 
- Ja, det hade man väl kunnat göra. Jag hade kunnat spela Wallander, men de andra skådeselarna kan ju inte svenska. Tanken var dock att det redan fanns jättemånga Wallander-filmer på svenska, och nu är det Netflix och det ska visas över hela världen. De tyckte väl att det var en möjlighet för Wallander att nå ut till en större publik. Eller en annan typ av publik kanske? De som inte ser på Wallander på svenska. Det var ett medvetet val. 
 
Har du någon koll på hur säsong ett har gått? Netflix släpper ju sällan några tittarsiffror.
 
- Nej, de har inte släppt dem till mig heller, men jag har förstått att säsong 1 har gått som tåget. Jag tror det har varit en publiksuccé. Wallander är ju jättepopulär i Storbritannien, Tyskland, Belgien, Frankrike... Och även på lite oväntade platser som Turkiet. Både böckerna och filmerna är väldigt populära där. Så det finns en stor publik för Wallander.
 
Vad innebär serien för dig i din karriär? Kan en huvudroll på Netflix öppna upp några nya dörrar?
 
- Jag har nu gjort två säsonger av "Young Wallander" och två säsonger av "Avenue 5" för HBO. Sen kom corona däremellan, när båda de här serierna skulle filmas har de fått skjutas upp. Så jag har varit inlåst i optioner, på ett härligt sätt. Jag vet inte om de har öppnat några dörrar än. Det kanske det gör? 
 
 
- Men jag har liksom inga såna drömmar eller fantasier. De senaste fyra, fem åren har varit otroligt stimulerande. Jag har fått gå från projekt till projekt och levt drömmen. Jag fantiserar inte om något annat än det jag har i mina händer. Det är så bra hela tiden. Sen har jag två små barn som jag vill vara med och en fru som jag tycker om. Nu ska jag också regissera i vår.
 
Just det, du är med och regisserar tv-serien "Vuxna människor".
 
- Det där är en dröm som jag har närt i många år. Jag har skrivit mycket under lång tid. Jag hart gått bredvid Felix Herngren i "Bonusfamiljen"-filmen och försökt lära av mästaren. Jag tror att jag är redo, vi får se. 
 
Skulle du vilja regissera långfilm, eller något eget?
 
- Jag vill regissera bra stories. TV-serier, filmer, det kvittar. 
 
Finns det några planer på "Young Wallander" säsong 3 ännu?
 
- Det vet jag inte. Ingen aning. Jag är bara så glad att få ut tvåan nu, som man ju altid är när man gjort något stort och väntar på att det ska nå publiken.
 
 
Den sex avsnitt långa säsongen "Young Wallander: Killer's Shadow" finns idag att streama på Netflix. 
| 17 februari 2022 16:00 |