Film

Skribent

Robert Lange

23 december 2015 | 09:00

Kylo Ren - en oslipad bad guy

J.J. Abrams och Adam Driver om utvecklingen av Kylo Ren, utmaningarna med att skapa en värdig efterträdare till Darth Vader och att skådespela bakom en mörk mask. (Spoilervarning!)
En av de karaktärer som jag själv och många andra har sett fram emot att få möta i ”The Force Awakens” är Adam Drivers mystiska Kylo Ren. Nu efter att ha sett filmen tre gånger (ja jag ska se den en fjärde gång också) är det skapandet och utvecklingen av denna karaktär som jag finner ytterst intressant. 

Hur såg de olika utvecklingsprocesserna ut och vad var tankarna bakom och kring denna något unika nya ”Star Wars”-karaktär? Låt oss se vad J.J. Abrams och Adam Driver har att säga om det hela. 

Redan innan Driver kom in i bilden, hade man redan en slags skiss över vem den nya skurken - Kylo Ren - var och hur han skulle se ut. Driver berättar för L.A. Times om hur det var att spela en karaktär som till största delen av filmen är täckt av en mörk mask:

- En av de saker som jag och J.J. diskuterade redan på ett tidigt stadie var ögonen på Kylo Rens mask. Darth Vaders mask var det som vi riktade våra känslor för karaktären på, och den hade ögon. Jag var en aning nervös inför att kunna leverera något som skulle kunna kännas av väldigt starkt samtidigt som mitt ansikte var helt täckt. Sedan tog J.J. bort ögonen på masken för att skapa ett slags tomrum istället för ögon, vilket jag fann väldigt intressant.Kylo Ren är en typ av skurk som vi tidigare inte sett i ”Star Wars”. Eller snarare har vi inte sett den typen av karaktär vid just det stadiet som Ren befinner sig på. I ”The Force Awakens” möter vi inte en fullt utvecklad bad guy, utan en karaktär som är någonstans på vägen dit. Abrams ville att filmen skulle vara en evolution av både en ny hjälte (Rey) och en ny antagonist (Ren). När vi möter Ren är han instabil, ofärdig och hans handlingar är svåra att förutsäga, vilket var någonting som man bland annat ville återspegla i hans utseende och även med hans unika ljussvärd: 

- Rens utstyrsel säger väldigt mycket om honom, innan han själv sagt något. Masken är inte särskilt elegant, mer sliten och känns ofärdig. Vissa delar av den är blänkande och reflekterar vad han ser. Hans ljussvärd både känns och ser ut som ett hemmabygge, som om att det skulle kunna explodera vilken minut som helst. Det känns inte särskilt pålitligt, säger Driver till L.A. Times.

Driver pratar också om linjen mellan gott och ont, rätt och fel, som enligt honom är väldigt tunn här, och att hans karaktär Kylo Ren inte är ond bara för att vara en ondskefull karaktär:

- Det finns två sidor av människor här som båda anser att vad de gör är rätt. Det var något som jag och J.J. pratade mycket om i början. En karaktär som är ond bara för att vara ond kändes inte som något intressant att skådespela. Det finns två sidor som båda anser att vad de gör rätt, men båda har begått massmord. Vi hade Dödsstjärnan som förstördes med allt och alla som var på den, de hade också familjer och så vidare. Så jag skulle säga att gränsen mellan gott och ont är väldigt tunn här, säger Driver. Att skapa en karaktär som kan mäta sig med Darth Vader och som även skulle kunna fungera som en värdig efterträdare var för J.J. Abrams ingen enkel match, och det krävdes det något väldigt rakdikalt för att få karaktären att fungera.

- Star Wars hade en av de största skurkarna i filmhistorien. Så att skapa och introducera en ny skurk var inte en särskilt lätt uppgift för oss. Vi behövde göra något riktigt jävla djärvt. Den enda anledningen varför Kylo Ren har en chans att bli en värdig efterträdare till Vader är för att vi förlorar en av våra mest älskade karaktärer, har Abrams sagt i en tidigare intervju med Entertainment Weekly.

Kylo Ren var utan tvekan en av filmens mest intressanta karaktärer på alla sätt och nu är det nästan olidigt spännande att se hur han utvecklas i de två kommande filmerna.Uproxx presenterar en ytterst intressant reflektion, från en pappa som hade varit och sett filmen tillsammans med sina barn. I bilen på vägen hem från bion gick hans spekulationer på högvarv:

”Tänk om Kylo Ren valde att gå över till den mörka sidan för att kunna hjälpa den ljusa sidan? Han gick över bara för att kunna döda Snoke? Han gick över för att slutföra det som Anakin – den utvalde – påbörjade och det är därför han pratar med Vaders mask?”

”Det är därför han säger att han håller på att slitas itu. Han vill inte går över till den mörka sidan, men han inser att det är hans enda sätt att agera för att rädda den mörka sidan?”

Vad tror ni, kan han vara något på spåren? Låt kommentarerna gå på högvarv!
| 23 december 2015 09:00 |