Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 mars 2012 | 18:15

"Abraham Lincoln var den förste superhjälten"

Abraham Lincoln - nationens ledare, folkets hjälte... vampyrdödare? Lämna drama och inbördeskrig åt såna som Steven Spielberg - i sommarens actionspektakel "Abraham Lincoln: Vampire Hunter" får Amerikas 16:e president blodtörstiga bestar att ta itu med.

Seth Grahame-Smith ("Stolthet och fördom och zombies") har skrivit boken som nu filmas av Timur Bekmambetov ("Wanted") och produceras av Tim Burton. Med denna trio kan vi nog räkna med spektakulära visuella effekter och kalla kårar, när filmen når biograferna.

MovieZine fick chansen att ställa frågor till författaren Seth Grahame-Smith, filmens regissör Timur Bekmambetov och skådespelaren Benjamin Walker under den pågående pressturnén.

Vad är det just med Abraham Lincolns livshistoria, jämfört med andra historiska figurer, som gör honom passande för en vampyractionfilm?

Timur Bekmambetov: Han var lång, med en stor hatt och sin mörka dräkt... Han var en väldigt stark man. Det gick en legend om att han kunna hålla upp en yxa med utsträckt hand.

Seth Grahame-Smith: Han var ju på sätt och vis den förste sanne amerikanske superhjälten, om man tänker på vad allt han har gjort. Vi har pratat mycket om det, Timur och jag, att hans bakgrund påminner mycket om hur superhjältar föds. Han har haft en svår uppväxt kantad av död och sorg, men han är stark och bestämd. Han kommer upp på fötter.

TB: Han är unik som superhjälte, eftersom hans vapen var hans nation. Det handlade för honom inte om att hoppa mellan tak, utan att vara med sin nation.

Är det svårt att fånga storheten i en sådan karaktär, samtidigt som man skapar en trovärdig kick-ass vampyrdödare?

Benjamin Walker: En intressant fråga, som också har att göra med vad vi redan har nämnt. Vad som gör honom fantastisk är att han var en vanlig man som ville uppnå något mer, han var självlärd och förvandlade sig själv till en hjälte. Men hans ursprung är detsamma som våra, som amerikanska medborgare och vanliga män och kvinnor. Hur skulle vi reagera i ovanliga situationer?

Vad gjorde du för research inför rollen?

BW: En hel del, vi gör ju en historisk film som råkar ha med vampyrer. Jag läste på mycket, särskilt en bok om Abraham Lincolns melankoli visade sig hjälpsam. Den handlade om hans depressiva och romantiska natur. Det smälte bra in i vår gotiska och mörka berättelse.

SGS: En av de saker jag gillar med filmen, även om temat kan kännas fånigt, är att allting i filmen bygger på historiska fakta: hur saker och ting ser ut, hur Lincoln ser ut och beter sig... För att vara en stor och actionfylld sommarfilm finns det mycket historia med.

Tim Burton som producent, var han trevlig?

TB: Det var han. Hans roll i filmen blev större än vad vi först hade tänkt. Seth skrev boken baserat på hans filmer, vilket säkert märks...

SGS: Jag har inte härmat Tim Burton, vill jag bara tillägga (skratt). Det är intressant att du säger det. Jag tänkte inte på det då, men när jag tänker tillbaka på boken märker jag hur han, och andra regissörer och författare har influerat mig. Tim gav oss skydd, vi fick möjligheten att berätta historien på det sätt som vi ville: väldigt seriöst, utan att någonsin skämta om själva konceptet.

Dina filmer är kända för sin väldigt visuella stil, och nu gör du din första film i 3D. Hur var det?

TB: Det var en utmaning. Det här språket är fortfarande väldigt nytt, det finns bara ett fåtal bra filmer och ingen vet ännu hur en 3D-film ska göras. Det finns inga regler. Som alla filmspråk lär vi oss ännu och är med och skapat det. Det gav mig en chans att utveckla ett eget språk. Jag tror att vår film kommer att ha ett unikt 3D-språk. När man slåss, till exempel, spelar ju avståndet en viktig roll. Om någon kastar en yxa på dig måste publiken känna avståndet - kommer den där yxan att hugga huvudet av dig eller inte?

Benjamin, du är komiker med en egen standup-show i New York. Hur var det att komma in i en mer seriös roll?

BW: Tja, jag har tränats klassiskt och gick bland annat på en fin teaterskola. Men jag tycker att Abraham Lincoln var en kul kille. Han har varit advokat, han var fantastisk på att berätta historier och underhålla folk och få folk att skratta på barerna på kvällen. Filmen saknar inte humor. Men manuset, Timurs regi och Rufus otäcka karaktär suger verkligen ut humorn ur honom.

TB: Det vore omöjligt för Abraham att överleva utan en känsla för humor.

Seth, din bok blev en stor succé. Kommer det en uppföljare?

SGS: Jag hoppas det. Utan att avslöja något, så lämnar slutet dörren öppen för mer. Det finns mer att berätta om Henry och kanske Abe. Jag kan ju komma upp med en helt annan historia nu. Vi är stolta över filmen och förhoppningsvis går den bra, och folk vill ha en uppföljare. Jag hoppas att det kommer mer, om så bara i bokform.

"Abraham Lincoln: Vampire Hunter" går upp på bio den 13 juli.

| 23 mars 2012 18:15 |