Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 mars 2021 | 15:00

9 saker du inte visste om “En prins i New York”

“Coming 2 America” gör succé på Amazon och det är inte konstigt att en av 1988 års mest framgångsrika filmer äntligen fått en uppföljare. Men bakom kulisserna gick det inte riktigt lika smidigt…
John Landis komedi med Eddie Murphy i huvudrollen blev 1988 års tredje mest inkomsbringande film, efter ”Rain Man” och ”Vem satte dit Roger Rabbit?”. Filmen är full av kända skådespelare och insiderskämt, men produktionen präglades även av en del bråk och problem. Här är en inblick bakom kulisserna på ”En prins i New York”.
 
Large df3bf42eb83ffb056e923392d6598741 miljoer
 

1. Stormiga miljöer

 
Inspelningen tog plats i New York i början av 1988 men drabbades av snöstormar under fem veckor. Scenerna som utspelades på Sutphin Boulevard spelades in i en tunnelbanestation i Brooklyn – samma som användes i musikvideon till Michael Jacksons ”Bad”. Basketmatchen som huvudkaraktärerna går på var en riktig sådan, mellan St. John's och Marist i Madison Square Garden december 1987.
 
 

2. Livet har sina goda stunder

 
Restaurangen McDowell’s som karaktärerna arbetar på är en mindre subtil parodi på McDonald’s som faktiskt gav tillåtelse. Själva lokalen var dock en Wendy’s och restaurangchefen från en McDonald’s i närheten, som hade missat uppgörelsen med huvudkvarteren, dök upp och hotade att stämma. Skådespelaren John Amos, som spelar restaurangchefen, arbetade själv på Kanadas första McDonald’s och medverkade i en känd reklamfilm för dessa på 1970-talet.
 
 

3. Smink i Oscarsklass

 
Bland det mest minnesvärda i filmen är Murphy och Arsenio Halls många sidokaraktärer. Det tog upp till tre-fyra timmar att sminkas av makeupexperten Rick Baker, som vann Oscar för Landis ”En amerikansk varulv i London” och även nominerades för denna. Idén för Murphys judiska karaktär Saul kom från Landis som en variation på många judiska komikers användning av blackface. Murphy testade till och med sminket genom att gå runt bland Paramount studios utan att någon trodde att det var han. Detta var också första av många gånger som Murphy spelade flera karaktärer i samma film – han samarbetade även med Baker på de flesta av sina senare komedier.
 
 

4. Grälsjuk återförening

 
Landis och Murphy hade tidigare gjort ”Ombytta roller” tillsammans. Enligt Murphy tyckte han synd om sin gamla regissör, som lidit av flera floppar samt en stämning för dråp i samband med ”Twilight Zone”-filmen, och anlitade honom som en tjänst trots filmbolagets tvekan. Murphy har i intervjuer berättat om en incident där ett av deras gräl blev både fysiskt och aggressivt. Landis har själv uttalat sig om att Murphy vid den tiden blivit en kaxig diva. De två svor att aldrig jobba tillsammans igen men återförenades för att göra ”Snuten i Hollywood 3”.
 
 

5. Påskägg för filmälskare

 
Som vanligt har Landis slängt in gott om referenser. Zamundas nationalsång har samma melodi som den i bröderna Marx ”Fyra fula fiskar” (1933), i en scen sjunger och dansar Murphys karaktär likt Gene Kelly i ”Singin' in the Rain” (1952), och när han erbjöds en rituell dans av sin bruds kungarike är det en parodi på en scen i ”De tio budorden” (1956). Kanske mest tydlig är James Earl Jones replik "No. Do not alert him to my presence. I shall deal with him myself", inte helt olik Darth Vaders (som Jones gav rösten till) i ”Jedins återkomst” (1983).
 
 

6. Är inte det där…?

 
Många bekanta ansikten dyker upp i småroller och fick en mindre skjuts i karriären. Både Cuba Gooding Jr. och Vondie Curtis-Hall (”Daredevil”, ”Chicago Hope”) gör sina filmdebuter. Louie Anderson fick rollen som Akeems kollega då filmbolaget insisterade på en vit komiker i en biroll. Regissörerna Tobe Hooper och F. Gary Gray (”The Fate and the Furious”) har cameos. Don Ameche och Ralph Bellamy spelar samma roller som i Landis “Ombytta roller”; även Paul Gleason från den filmen erbjöds att medverka men var upptagen med ”Die Hard”. Andra påtänkta skådespelare var Sidney Poitier som kung Jaffe Joffer och Vanessa Williams som Lisa.
 
 

7. Dålig stämning

 
Efter att filmen släppts stämde Pulitzerbelönade författaren och humoristen Art Buchwald Paramount med anklagelsen att de stulit idén från hans manus. Enligt honom skrev han ett liknande filmmanus redan 1982 om en afrikansk kunglighet som besöker USA. Filmstudion köpte manuset, planerade att filma det med Murphy och Landis innan de övergav projektet – för att sedan påbörja ”En prins i New York” baserat på en story av Murphy. Buchwald vann och Paramount fick betala en förlikningssumma på 900 000 dollar.
 
 

8. Ekon av kassaklirr

 
Inte oväntat så försökte man tjäna på filmens framgång efteråt. CBS producerade ett pilotavsnitt för en sitcom med komikern Tommy Davidson i huvudrollen, och Paul Bates från filmen återigen som Oha – serien köptes dock aldrig upp. Däremot har det producerats utländska nyinspelningar;  “My Dear Marthandan” (1990) i Indien, ”The Fun, the Luck & the Tycoon” (1990) i Hong Kong, och ”Putera” (1995) i Malaysia. 2015 medgav Landis att han tyckte filmen var för trög och ville producera en Director’s Cut till Blu-ray – Paramount vägrade.
 
 

9. Musik ska byggas utav film

 
Murphy sjöng själv låten “I Got It” som spelas i bakgrunden på nattklubben. Filmen i sig har använts flertal gånger i musik under åren. Den instrumentala musiken i scenen där Akeem badar i början av filmen samplades i Snoop Doggs "That's That Sh!t"; repliken om krav på sex från en av kvinnorna i dejtingmontaget användes som intro i Tech N9nes "Overtime"; repliken om den kungliga penisen samplades i Ludacris "Coming 2 America"; och karaktären Maurices monolog om att jobba på McDowell’s refererades i Kanye Wests “Gold Digger”.
 
Vad minns du bäst från ”En prins i New York”?
| 14 mars 2021 15:00 |